Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ruzie tussen Leidse chirurgen, operaties overgenomen door Rotterdam

14-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
229 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Er is een conflict tussen chirurgen van de afdeling transplantatiechirurgie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Als gevolg hiervan zijn de transplantatieoperaties in Leiden tijdelijk stopgezet. Deze operaties zijn overgenomen door het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Dit meldt het tv-programma ZEMBLA vandaag op zijn website.
De zaak speelt sinds december vorig jaar, maar het ziekenhuis heeft daarover niets naar buiten gebracht. ZEMBLA doet onderzoek naar de cultuur en patiëntveiligheid binnen Nederlandse ziekenhuizen. Eerder berichtte ZEMBLA over een angstcultuur binnen de KNO-afdeling van het UMC Utrecht en de KNO-afdeling van het AMC in Amsterdam. De redactie van ZEMBLA kreeg tips over het conflict in Leiden.
Gisteren stelde ZEMBLA vragen aan het ziekenhuis over het conflict op de afdeling Heelkunde. Als reactie hierop publiceert het LUMC vandaag een persbericht waarin het conflict wordt bevestigd.
“De Raad van Bestuur van het LUMC heeft vanaf medio december 2015 het transplantatieprogramma tijdelijk beperkt om het hoogste niveau van kwaliteit en veiligheid van patiënten te kunnen behouden. Een conflict tussen artsen van de afdeling transplantatiechirurgie over hun onderlinge werkwijze maakt dit noodzakelijk. De beperking van het transplantatieprogramma betekent dat lever- en complexe niertransplantaties bij patiënten van het LUMC tijdelijk in het Erasmus MC in Rotterdam worden uitgevoerd,” aldus het LUMC op haar website.
De IGZ bevestigt aan ZEMBLA dat zij op de hoogte is van de problemen binnen het LUMC. “De inspectie heeft aanvullende vragen gesteld met het oog op het borgen van de continuïteit- en kwaliteit van zorg. Het ziekenhuis heeft de vragen beantwoord en zal de inspectie op de hoogte houden,” zo laat een woordvoerder van de IGZ aan ZEMBLA weten. 

Inmiddels hebben de Kamerleden De Lange en Rutte (VVD) Kamervragen gesteld aan minister Schippers.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.