Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ruzie om de top

  •  
12-06-2003
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2255 keer bekeken
  •  
ruzie-om-de-top
De meest gelauwerde Nederlandse bergbeklimmers zijn Bart Vos en Ronald Naar. Beiden worden ervan beschuldigd niet op de top te hebben gestaan van bergen, waarvan ze zelf zeggen ze wel helemaal beklommen te hebben. Vos was als eerste Nederlander op de top van de Mount Everest in 1984 en Ronald Naar op de Nanga Parbat in 1981.

Beroemd
Deze 'achtduizenders' gelden nog steeds als zeer zware en prestigieuze beklimmingen. Vos en Naar werden er beroemd mee, schreven boeken en krantenartikelen over hun tocht, maar bewijzen konden ze het niet. Ze hadden geen 'topfoto' gemaakt en ook niets achtergelaten op de top. De controverses rond deze omstreden beklimmingen door Nederlandse bergbeklimmers worden uitgediept in de Zembla-documentaire 'Ruzie om de top'.
Een expeditiegenote van Bart Vos zaaide ernstige twijfel, toen ze in 2000 in een boek zijn Everest-beklimming aanvocht. Vorige maand verloor Bart Vos een rechtszaak over deze kwestie. Ronald Naar was in 1981 de eerste Nederlander op de top van de 8125 meter hoge Nanga Parbat in Pakistan. Dit voorjaar publiceerde expeditiegenoot Frank Moll een zwartboek over hem, waarin stond dat Naar het laatste stukje van zijn beklimming waarschijnlijk verzonnen had. Naar reageerde door een kort geding aan te spannen. Met succes, want Moll moet zijn uitlatingen gaan rectificeren.

Zware kritiek
In 'Zembla' komt Frank Moll opnieuw aan het woord over de Nanga Parbat. Ook andere topklimmers (en voormalige expeditiegenoten) leveren zware kritiek op Naar. Zo vindt Hans van der Meulen, die de Everest in 2002 beklom, Naar een "praatjesmaker" die liegt over het gebruik van zuurstof tijdens de beklimming van de K2.
Koude handen
De Oostenrijkse topklimmer Robert Schauer zegt dat Naar leugens vertelt over de Nanga Parbat. Hij vindt dat Naar te veel vragen onbeantwoord laat en zo de twijfel over zich afroept. Edmond Öfner, filmer en 8000-er beklimmer, vindt het dom om geen foto te maken of niets achter te laten en dat "koude handen" geen excuus kunnen zijn voor een professionele klimmer. Bleef Öfner aanvankelijk in het verhaal van Bart Vos over de Everest geloven, nu geeft hij in 'Zembla' blijk van grote twijfels.

Ontmaskerd
Alpinist Robert Weijdert vertelt dat de klimcapaciteiten van Naar en Vos helemaal niet zo bijzonder zijn: andere Nederlandse klimmers zijn beter. Volgens Weijdert worden leugens over beklimmingen in Duitsland of Zwitserland veel sneller ontmaskerd, omdat daar de deskundigheid in de bergsportwereld veel groter is dan in Nederland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.