Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rusland: ‘Amerikaanse nucleaire wapens moeten weg uit EU’

01-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10914 keer bekeken
  •  
de Bom

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft de Verenigde Staten opgeroepen om ’Amerikaanse kernwapens die zich in Europa bevinden, naar huis te halen’. Dat zei hij dinsdag in een videoboodschap tijdens een conferentie over ontwapening in de Zwitserse stad Genève.

Lavrov doelt daarmee op de 150 nucleaire wapens die de VS binnen de NAVO heeft opgeslagen bij Europese bondgenoten. Het was lang een publiek geheim, maar door een fout van de NAVO werd in 2019 bekend dat er bommen liggen opgeslagen in België, Duitsland, Italië, Turkije én in Nederland in het Brabantse dorp Volkel.

In de Zembla-uitzending ‘Doelwit Volkel’ is te zien hoe Nederland geen vetorecht heeft afgedwongen bij het inzetten van Amerikaanse kernwapens vanaf de vliegbasis. Op het moment dat er wordt besloten om een nucleaire aanval uit te voeren, moeten Nederlandse vliegers de bommen afwerpen. Militair historicus Christ Klep zei destijds tegen Zembla dat zolang er atoombommen in Volkel liggen, de basis een ‘priority target’ is voor de vijand. 

Geen kernwapens in Oost-Europa

Tijdens de conferentie claimde Lavrov ook dat Oekraïne zélf nog altijd nucleaire wapens heeft die stammen uit het Sovjettijdperk en “dat Rusland er niet in mag falen dit gevaar te beantwoorden”.

Lavrov eiste in zijn toespraak ook dat westerse landen geen militaire bases zullen inrichten in de voormalige Sovjetrepublieken, waarmee hij onder meer doelde op de uitspraken van NAVO-baas Jens Stoltenberg eind vorig jaar. Stoltenberg zei toen dat de kernwapens die in Duitsland gestationeerd liggen, mogelijk naar het oosten van Europa verplaatst moeten worden. De nieuwe Duitse regering dacht er namelijk aan het beleid omtrent het stationeren van kernwapens te wijzigen. Lavrov noemde Stolentberg’s uitspraken ‘absoluut onverantwoordelijk’ en ‘schandalig’. “Het is niet alleen het aanwakkeren van confrontatie, het is een poging om een ​​heet conflict uit te lokken”, was de reactie van de Russische minister. 

Lavrov kon niet afreizen naar de conferentie in Genève omdat de reis onmogelijk is geworden door de sluiting van het Europese luchtruim voor Russische vliegtuigen. De Oekraïense ambassadeur en diplomaten van andere landen verlieten de zaal toen Lavrov zijn toespraak hield, als protest tegen de Russische invasie van Oekraïne.

Kijk de uitzending over Amerikaanse kernwapens in Nederland:

Meer over:

doelwit volkel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.