Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ruim 900 calamiteiten gemeld bij Inspectie Gezondheidszorg

25-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ziekenhuiscalamiteiten
UMC UtrechtAMC in AmsterdamMaxima Medisch Centrum in Eindhoven
De Nederlandse ziekenhuizen hebben afgelopen jaar minstens 909 calamiteiten gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De Inspectie heeft naar 29 van deze zaken een eigen onderzoek ingesteld, blijkt uit cijfers die de ziekenhuizen op verzoek van de NOS hebben aangeleverd.

De afgelopen maanden waren er verschillende berichten over ziekenhuizen die calamiteiten niet hebben gemeld. Zaken uit het UMC Utrecht , het AMC in Amsterdam en het Maxima Medisch Centrum in Eindhoven haalden het nieuws. 

De IGZ juicht toe dat ziekenhuizen openheid bieden over calamiteiten. Vrijwel alle ziekenhuizen hebben de vraag van de NOS beantwoord naar de aantallen calamiteiten die zij in 2015 bij de inspectie hebben gemeld. Ook de inspectie gaat meer informatie delen die ertoe doet om de zorg verder te verbeteren.
Zorginstellingen zijn verplicht om calamiteiten bij de inspectie te melden. Onderzoek moet dan aantonen wat er is misgegaan. Door het onderzoeken van calamiteiten ontstaat inzicht in wat er niet goed is gegaan. Dat leidt tot leren en verbeteren in de zorg en tot meer vertrouwen.
Bij twijfel ook melden
De inspectie ontvangt steeds meer meldingen van calamiteiten. Ze krijgt ook steeds vaker meldingen waarbij twijfel bestaat of inderdaad sprake is van een calamiteit. Bij twijfel kun je beter ook melden, vindt de inspectie. Daarbij staat het lerend vermogen van de zorginstellingen zelf centraal. De inspectie verwacht dat ziekenhuizen deze ervaringen ook meer met elkaar gaan delen.

(Bron NOS/IGZ)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.