Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rotterdamse 'APK' tegen vechtscheidingen

17-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kinderombudsman-verplicht-hulp-bij-vechtscheiding
De gemeente Rotterdam gaat de vinger aan de pols houden bij stellen met kinderen die uit elkaar gaan. Met een soort APK-controle wil de gemeente na een jaar kijken of ex-geliefden zich nog aan de afspraken over hun kinderen houden om vechtscheidingen te voorkomen, schrijft het AD.

Vorig jaar gingen bijna 20.000 koppels met kinderen uit elkaar. Inmiddels loopt ongeveer een op de vijf scheidingen uit op een vechtscheiding. 

Het is de eerste gemeente die een proef gaat doen met zorgverlening nadat echtparen al uit elkaar zijn. De ouders krijgen 1 jaar na de scheiding een oproep om op gesprek te komen bij de bemiddelaar of advocaat met wie ze hun ouderplan hebben gemaakt. 
Juist als echtparen al langer uit elkaar zijn, ontstaan conflicten. Gescheiden ouders krijgen ruzie over de omgangsregeling met hun kinderen, bijvoorbeeld als een nieuwe partner in het spel komt, één van de ouders naar een andere woonplaats verhuist of er een kind met de nieuwe partner wordt geboren. Waar nodig voeren de bemiddelaars ook gesprekken met de kinderen. 

Als ex-partners weigeren mee te werken, kan de gemeente hen niet dwingen. De proef begint in januari. Als blijkt dat het lukt om de conflicten terug te dringen, gaan gemeenten in het hele land ermee aan de slag. 

Ouders vinden dat ze recht op hun kinderen hebben, ze slepen elkaar voor de rechter en procederen jarenlang over de inboedel, alimentatie en de omgang met de kinderen. In de uitzending ' Vechtscheidingen ' onderzoekt ZEMBLA wat er gebeurt als liefde omslaat in haat en voormalige partners elkaar naar het leven gaan staan in een vechtscheiding.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.