Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rookgordijn om emissiecijfers Omrin

09-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
openbaarmaking-documenten-reststoffen-energiecentrale-rec-te-harlingen
09 december - Tijdens een storing bij de afvalverbrandingsinstallatie van Omrin op 3 juni, hing er een rookgordijn over de Waddenzee. De rookgasreiniging was uitgezet.

Meetgegevens van Omrin
Omrin schakelde kort na de storing ingenieursbureau Arcadis in, om de gevolgen voor de omgeving te berekenen. Een ingenieur van Arcadis concludeerde dat de zogenaamde emmissieconcentraties binnen de normen bleven. Zijn berekeningen waren gebaseerd op meetgegevens van Omrin.

Geen meetgegevens
Stichting Afvaloven Nee wist de hand te leggen op het rapport na een Wob-procedure bij de provincie Friesland. Uit het rapport blijkt dat dat er geen geen meetgegevens waren. Het rapport vertoont vooral veel streepjes, ook op het moment van de storing.

Niets geregistreerd
Volgens Omrin-woordvoerder Sape Jan Terpstra geven de streepjes aan dat er niets wordt geregistreerd. “Tijdens de storing is er niet gemeten”, zegt hij desgevraagd. De storing werd veroorzaakt door een spanningsverschil en dat had effect op de meetapparatuur, aldus Terpstra.

Verwarring
Arcadis heeft echter wel meetgegevens van Omrin gekregen. “Die heb ik wel nodig om mijn berekeningen te maken”, zegt ingenieur A. Boukich, die het onderzoek uitvoerde. Volgens Boukich heeft Omrin een piek gemeten tijdens de storing. “Daar ga ik van uit, die heb ik op de mail gekregen.” Hoe kan dat, terwijl er allemaal streepjes in een rapport van Omrin staan? “Dat kan Omrin beter vertellen.”

Geen reactie Omrin
De redactie van de Harlinger Courant heeft Omrin meerdere keren om een verklaring gevraagd. Omrin heeft telkens een verklaring beloofd, maar deze na een maand nog niet gegeven.

Pijnlijk filmpje
In een promotiefilm voor de afvalcentrale is te zien dat herbruikbaar afval in de afvalover verdwijnt. De voice-over van het filmpje vertelt dat het RDF, het niet herbruikbare brandbare afval, omgezet wordt in energie. "Hier bij de REC in Harlingen komen de afvalstoffen, die niet te herbruiken zijn, maar wel verbrand kunnen worden in grote vrachtauto's aan." Kijk echter in het filmpje bij tellerstand "53" in het filmpje wat er daadwerkelijk in de oven verdwijnt. Onder andere zijn plastic stoelen, een voetbal en aluminiumachtige spullen te zien. Bij tellerstand "1.00" is vervolgens duidelijk een klikko in beeld.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.