Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Roep om meer toezicht na dure les ROC Leiden

01-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
roep-om-meer-toezicht-na-dure-les-roc-leiden
Bij ambitieuze nieuwbouwplannen van het ROC Leiden zijn van 2001 tot 2011 ,,onverantwoorde risico's'' genomen, zo concludeerde de commissie-Meurs dinsdag. Onderwijsminister Jet Bussemaker wil dat wordt uitgezocht of de bijna-ondergang van het ROC de toenmalige bestuurders daarvan persoonlijk te verwijten valt. Anne-Wil Lucas van de VVD repte over een ,,hele dure les'' voor de minister en voor de bestuurders van scholen.
Het ROC Leiden, met 9000 leerlingen, stond aan het begin van de zomer aan de rand van de financiële afgrond door veel te wilde nieuwbouw. ,,Het hele project wordt gekenmerkt door te grote ambities, onvoldoende inzicht in de gevolgen van genomen besluiten en een gebrek aan regie'', aldus de commissie. Het ging het bestuur meer om imago en concurrentie dan om goed onderwijs, concludeert de commissie. De kosten liepen op van 40 miljoen naar 220 miljoen euro.
De instelling werd op het nippertje door de politiek gered met vele miljoenen. Een meerderheid van de Tweede Kamer wilde leerlingen en leerkrachten niet laten opdraaien voor de gevolgen van wat het bestuur had uitgespookt.
Bussemaker vraagt de nu zittende toezichthouders om onderzoek naar de aansprakelijkheid. Ze noemde het dinsdag ,,onacceptabel'' dat voormalige bestuurders ,,onnodige en niet te rechtvaardigen risico’s'' namen en verplichtingen aangingen waarvan eigenlijk wel duidelijk was dat ze niet konden worden nagekomen. Ze namen beslissingen met ,,verregaande of onoverzienbare financiële consequenties zonder deugdelijke voorbereiding''.
Er wordt al gewerkt aan maatregelen om eerder te kunnen ingrijpen bij wanbeheer en het nemen van bepaalde risico's, ook naar aanleiding van de eerdere toestanden met financiën en kwaliteit bij de Amarantis Onderwijsgroep .
,Het ROC Leiden is een hele dure, wijze en laatste les voor de minister en voor bestuurders van scholen. Financieel verwijtbaar wanbeleid van bestuurders beloon je niet met een doorstart, maar straf je keihard af'', aldus VVD'er Lucas in de Tweede Kamer. ,,Vastgoed moet uit de handen van onderwijsbestuurders'', zei Jasper van Dijk van de SP in een reactie op het rapport-Meurs. ,,Vastgoed en onderwijsbestuurders vormen een ongelukkig huwelijk.''
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.