Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Roep om kwaliteitskeurmerk zorgboerderijen

16-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
roep-om-kwaliteitskeurmerk-zorgboerderijen
Gisteren heeft het actualiteitenprogramma Zembla aandacht besteed aan de problemen die kunnen ontstaan als je de markt volledige de vrije hand geeft. In dit geval de markt van de zorgboerderijen. In een glasheldere documentaire werd duidelijk dat iedereen een zorgboerderij kan beginnen. Niets ten nadele van al die mensen die vanuit een te verwezenlijk ideaal iets willen betekenen voor de mensen in hun maatschappij, hun inzet is alleen maar te bewonderen. Maar aan de andere kant zou je verwachten dat er eenvoudig te toetsen, praktische en controleerbare eisen zouden zijn om een zorgboerderij te mogen beginnen. Tenslotte vraagt het wel wat om te kunnen werken met een kwetsbare en diverse doelgroep.

Oud-medewerkers en ouders toonden moed door hun verhaal kenbaar te maken in de Zembla-reportage. Er werd ingegaan op vaak verontrustende details, zoals opsluiting, mishandeling, intimidatie en manipulatie. Ook de casus in Gelderland maakte opnieuw pijnlijk duidelijk dat de problematiek zich niet alleen in Drenthe voordoet, zoals bij Zorghoeve Diogenes. Zorgbelang Drenthe vindt het een goede zaak dat het tv-programma Zembla aandacht heeft besteed aan de problemen bij de zorgboerderij. De uitzending heeft ook geleid tot een nieuwe melding. Zorgbelang trok vorig jaar al aan de bel, omdat er bij Diogenes sprake zou zijn van
onder meer intimidatie. Ook werden er vraagtekens gesteld over de manier, waarop er met geoormerkt gemeenschapsgeld, bedoeld voor de verbetering van zorg voor een kwetsbare groep, moet worden omgegaan.

Voor Jan van Loenen , directeur van Zorgbelang Drenthe, staat voorop dat de kwaliteit van de zorg bij Diogenes dringend verbeterd moet worden.

De Drentse Tweede Kamerleden hebben hernieuwd sterk aangedrongen bij de demissionair minister voor VWS op een kwaliteitskeurmerk . Ook Zorgbelang Drenthe zal de komende zes maanden werken aan een instrument dat de kwaliteit van zorgboerderijen

Video RTV Drenthe ' Onjuiste feiten Diogenes ' De link gaat meteen naar het tv interview, daar staat ook de radioreacties bij.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.