Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

RIVM waarschuwt opnieuw voor legionella via waterzuivering

14-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
Legionella onderzoek
Zo'n tachtig waterzuiveringsinstallaties in Nederland geven een verhoogd risico op verspreiding van de bacterie legionella, waardoor mensen ziek kunnen worden, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Het gaat om installaties voor de zuivering van industrieel afvalwater en rioolwater.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zouden de betreffende zuiveringsinstallaties maatregelen moeten nemen om verspreiding te voorkomen. Daarbij zouden er beschermingsmaatregelen voor medewerkers nodig zijn.
Legionellabacteriën kunnen onder andere ernstige longontsteking veroorzaken. In 2018 waren er bijna zeshonderd patiënten met longontsteking door legionella in Nederland, twee keer zoveel vergeleken met vijf jaar eerder. "Meestal kan niet achterhaald worden waar de ziekteverwekkers vandaan komen. Maar de afgelopen jaren is een aantal patiënten ziek geworden door het inademen van legionellabacteriën die waarschijnlijk uit een afvalwaterzuiveringsinstallatie komen", aldus het gezondheidsinstituut.
Longontsteking
Sinds 2012 neemt het aantal patiënten met legionella in Nederland toe. De legionellabacterie kan onder andere veteranenziekte (ernstige longontsteking) veroorzaken. En terwijl de legionellabacterie steeds meer slachtoffers maakt, vooral onder mensen met een verminderde weerstand, blijkt de opsporing van de bron buitengewoon lastig. Slechts in een enkel geval wordt de besmettingshaard gevonden, zodat veel patiënten er nooit achterkomen waar en waardoor ze zijn besmet.
'Verspreiding had voorkomen kunnen worden'
In 'De jacht op legionella' duikt Zembla in de wereld van legionellapreventie. Eerder bracht Zembla naar buiten dat er internationaal-wetenschappelijke informatie voorhanden is die verspreiding van de legionellabacterie bij waterzuiveringsinstallaties in Son en Boxtel had kunnen voorkomen. Die informatie zagen de GGD’s Hart voor Brabant en Brabant-Zuidoost tijdens het bronnenonderzoek over het hoofd. In totaal raakten de afgelopen jaren in de omgeving van de installaties in Son en Boxtel zeker 22 mensen besmet.

Bekijk hier de hele uitzending: 
In de ZEMBLA-podcast praten we met EO-presentator Andries Knevel. Knevel werd ernstig ziek door een legionellabesmetting. Hij vertelt openhartig over deze heftige periode waarin hij in het ziekenhuis belandde en noodgedwongen in coma werd gebracht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.