Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

RIVM waarschuwt opnieuw voor besmettingsrisico koeltoren

12-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
Koeltoren
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt opnieuw voor de gevaren van legionellabesmetting door koeltorens. Doordat deze koeltorens water vernevelen, zijn ze potentiële bronnen voor de verspreiding van de legionellabacterie. Volgens het RIVM is de registratie van koeltorens nog altijd incompleet waardoor de opsporing van de bron wordt bemoeilijkt als er een legionella-uitbraak is.
In ZEMBLA zegt epidemioloog Petra Brandsema van het RIVM dat de slechte registratie van koeltorens al jarenlang een probleem is, en dat dat al eerder aan het ministerie kenbaar is gemaakt.
Seniorencomplexen onvoldoende beschermd tegen legionella
 “Het risico is dat als er een besmetting is, je dagenlang aan het zoeken bent waar de koeltorens staan. En al die tijd heb je kans dat mensen ziek blijven worden, omdat je de bron niet kunt uitschakelen,” aldus Brandsema.
Uitbraak in Amsterdam
In 2006 leidde een met legionella besmette koeltoren in Amsterdam tot een uitbraak waarbij 29 mensen ziek werden. Twee daarvan kwamen te overlijden. Sindsdien moeten nieuwe koeltorens door de eigenaar bij de overheid gemeld worden. Voor oude koeltorens geldt dat niet.
Ondanks de meldplicht zijn slechts zo’n 700 koeltorens geregistreerd, terwijl er duizenden koeltorens in Nederland staan. Ze worden onder meer gebruikt door bedrijven met airconditioning.
Onaanvaardbaar
Volgens het RIVM is het onaanvaardbaar dat de registratie van koeltorens nog altijd niet op orde is. “In het buitenland zie je bij een uitbraak soms in twee dagen tijd 180 meldingen van patiënten: dat risico wil je niet lopen,” zegt Petra Brandsema van het RIVM.
Desgevraagd zegt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat met betrokkenen in overleg te gaan om “te kijken of er extra actie nodig is.”
Van Nieuwenhuizen: “Ik vind eigenlijk dat iedereen die een koeltoren heeft de verantwoordelijkheid moet nemen om dat ook te melden, zodat we zo snel mogelijk in beeld krijgen hoeveel het er zijn.”

Bekijk hier het fragment uit 'De jacht op legionella':
Meer over de uitzending: 'De jacht op legionella'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.