Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

RIVM spant rechtszaak aan tegen huisarts

02-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rivm-verliest-rechtszaak-tegen-criticus-griepprik
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en topman Roel Coutinho van het instituut dagen huisarts Hans van der Linde voor de rechter, zo heeft het RIVM bekendgemaakt. Van der Linde beschuldigt het RIVM en Coutinho van belangenverstrengeling.

Coutinho, bijvoorbeeld, zou vanwege zijn belangen in de farmaceutische industrie griepvaccins promoten. Van der Linde stelt dat het nut van de jaarlijkse griepprik nooit wetenschappelijk is bewezen. De huisarts ageert al jaren tegen de griepprik.

Volgens Coutinho ondermijnt huisarts Van der Linde met zijn uitspraken het vertrouwen van de bevolking in het RIVM als organisatie die uitbraken en epidemieën moet bestrijden. Het RIVM meent dat dat grote gevolgen kan hebben voor de uitvoering van rijksvaccinatieprogramma's. Ook zouden uitbraken van infectieziekten of milieucalamiteiten moeilijker te bestrijden zijn.

Het gaat om een bodemprocedure. Die duren doorgaans lang.

De overbodige griepprik

De afgelopen weken hebben 4 miljoen mensen in Nederland een griepprik gekregen. De griepprik is gratis voor ouderen en mensen met een chronische ziekte, maar kost de overheid jaarlijks 55 miljoen euro. Volgens het RIVM, dat verantwoordelijk is voor de vaccinatiecampagne, beschermt de prik tegen de ernstige gevolgen van influenza. Maar klopt dat eigenlijk wel? Hoe effectief is het vaccin? Griepdeskundigen uiten daarover in ZEMBLA hun twijfels.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.