Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

RIVM: luchtkwaliteit ‘zeer slecht’

25-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Hitte rijksmuseum  - ANP
Het RIVM heeft een 'smogalarm' afgegeven voor delen van Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg, Zeeland en Flevoland. De luchtkwaliteit wordt donderdag in delen van deze provincies "zeer slecht" als gevolg van de vorming van ozon in de lucht.
Bij een smogalarm kan iedereen last krijgen van luchtverontreiniging, terwijl de gebruikelijke smogwaarschuwing alleen van toepassing is op gevoelige groepen. 
Hoogste niveau in tien jaar
De ozonconcentraties zijn momenteel op het hoogste niveau in zeker tien jaar, volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De laatste keer dat het RIVM een smogalarm afgaf, was in de zomer van 2015. De enige andere keer was in 2006.
Het RIVM adviseert mensen die klachten hebben om binnen te blijven, zolang het daar koel genoeg is. Zware lichamelijke inspanningen zouden beperkt moeten worden. Het advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.
Klachten
Smog door ozon kan hoesten, kortademigheid, verergering van astmaklachten en een verslechtering van de longfunctie veroorzaken. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen.
Bij zomersmog is er onder meer te veel ozon in de lucht. Dat wordt veroorzaakt na dagen met hoge temperaturen en weinig wind. Een smogperiode kan een paar dagen tot enkele weken duren. Of er sprake is van smog wordt vastgesteld door het meten van de hoeveelheid ozon, fijnstof, stikstofdioxide en zwaveldioxide in de lucht.
Op vrijdag is er opnieuw kans op smog, maar de concentraties zullen naar verwachting lager zijn.
luchtmeetnet.nl
Actuele en verwachte smogniveaus zijn te vinden op luchtmeetnet.nl
Bron: ANP en RIVM
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.