Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

RIVM-advies aan ministers over bestrijding Q-koorts

07-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
onduidelijkheid-over-aantal-q-koorts-besmettingen
ZEMBLA heeft de hand gelegd op het advies van het RIVM aan de ministers Verburg van Landbouw en Klink van Volksgezondheid over de bestrijding van Q-koorts.

Bekijk hier het advies van het RIVM aan de ministers (pdf)

De ministers hadden experts onder leiding van Roel Coutinho van het RIVM gevraagd te kijken naar de effecten van verschillende manieren om de Q-koorts zo te bestrijden. De deskundigen hebben 4 december jl. een advies uitgebracht aan de ministers.
De deskundigen bekeken onder meer wat het effect is als alle dieren op de besmette bedrijven worden gedood, of wanneer alleen besmette dieren worden geruimd. Ook bekeken ze de effecten wanneer besmette bedrijven volledig winddicht worden gemaakt. De experts adviseren onder andere om zwangere dieren op besmette bedrijven te ruimen.

De ministers bestuderen het advies. Een bijeenkomst over de Q-koorts met bestuurders en vertegenwoordigers van onder meer de GGD in Noord-Brabant is afgezegd in afwachting van maatregelen die Klink en Verburg naar aanleiding van dit advies eventueel kunnen nemen. Aanvankelijk zou vandaag ook de kaart met besmette gebieden worden vrijgegeven, maar het ministerie van Landbouw heeft gemeld dat deze pas later wordt gepubliceerd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.