Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rijksbouwmeester slaat opnieuw alarm

17-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rijksbouwmeester-slaat-opnieuw-alarm


Met: 'We zijn ziende blind' luidt Rijksbouwmeester Frits van Dongen opnieuw de noodklok over de leegstand van vastgoed. De leegstand van kantoren, bedrijfsruimten en woningen heeft dramatische vormen aangenomen, alles bij elkaar opgeteld zo'n 55 miljoen vierkante meter (m2).


De omvang en de ernst van de situatie is nog steeds niet tot de vastgoedmanagers en beheerders doorgedrongen. Alarmerende uitspraken van Van Dongen over de leegstand in 2013 hebben niet tot noemenswaardige acties geleid. Van Dongen noemt het 'Bizar' dat ook de nieuwe directeur-generaal van het Rijksvastgoedbedrijf Jaap Uijlenbroek 'versteld stond van 35 miljoen m2 woonruimte die leeg staat'.

Behalve 35 miljoen m2 woonruimte bestaat de leegstand die door de markt is veroorzaakt uit 8 miljoen m2 kantoorruimte en 12 miljoen m2 bedrijfsruimte. Daarnaast staat ook nog eens 1,2 miljoen m2 kantoren en andere gebouwen van het Rijk leeg.

Over het ontstaan van de buitensporige leegstand zegt de Rijksbouwmeester: 'We hebben van de bouw een heel groot verdienmodel gemaakt. Er is in de vorige eeuw - onze tweede gouden eeuw - veel voor de speculatie gebouwd.'

'Herbestemmen', zegt Van Dongen in het magazine Bouwformatie, 'is de grote opgave voor de komende jaren. Het is afgelopen met bouwen.'

In ' Luchtkastelen in de polder ' onderzoekt ZEMBLA waarom het leegstand probleem niet eerst wordt opgelost voordat er weer nieuwe gebouwen uit de grond worden gestampt en wat de oorzaak en de gevolgen zijn van de vastgoedzeepbel die groter is dan ooit.

Zie ook Vastgoedmarkt in Beeld 2013
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.