Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Richtlijnen GGZ onvoldoende nageleefd

15-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
136 keer bekeken
  •  
richtlijnen-ggz-onvoldoende-nageleefd

‘Onnodig aantal zelfdodingen binnen GGZ’

Op dit moment plegen er onnodig veel patiënten binnen de geestelijke gezondheidszorg zelfmoord. Dit komt onder andere omdat de hulpverlening onvoldoende geschoold is om suïcidaliteit te behandelen. Dat stelt professor Ad Kerkhof, hoogleraar klinische psychologie aan de Vrije Universiteit in de ZEMBLA-uitzending ‘Jeroen wilde niet dood’ van 16 oktober.  Hij zegt: 'Als we meer kennis zouden inzetten en met meer durf de suïcidale gedachtegangen van mensen zouden behandelen, zou dat mensenlevens kunnen schelen.' Kerkhof adviseert minister Schippers over suïcide-preventie in Nederland.

De GGZ heeft pas sinds 2012 een multidisciplinaire suïcide-richtlijn. Om de richtlijn geïmplementeerd te krijgen, is het van belang dat hulpverleners een speciale training krijgen. Ze moeten leren om te vragen naar de suïcidale gedachten van hun patiënten. Volgens Kerkhof heeft slechts tien procent van de 50.000 hulpverleners deze training gevolgd.  ' Er zijn instellingen die geen geld hebben om hun personeel de cursus te laten volgen. '

Het aantal suïcides in Nederland stijgt ieder jaar. In 2012 maakte 1753 mensen een einde aan hun leven. In 2002 waren dat er 1567. Opmerkelijk is ook dat zich onder de mensen die zichzelf van het leven beroven, in toenemende mate patiënten bevinden die in behandeling zijn bij een GGZ-instelling. Tussen 2008 en 2013 steeg dat aantal van 574 naar 696; een toename van 21 procent. Professor Kerkhof vindt dit een zorgelijke ontwikkeling. Hij stelt in Zembla: 'Dat zegt dat we ondanks al onze inspanningen deze ramp nog niet goed genoeg kunnen pareren'.

In de ZEMBA-uitzending wordt de casus van de 43-jarige Jeroen Tomlow Kamerbeek gereconstrueerd. Omdat zijn vrouw het vanwege zijn suïcidale gedachtes onverantwoord vindt hem langer thuis te houden,  brengt ze hem naar GGZ-instelling De Meregaard in Almere. Haar man wordt opgenomen en zij denkt dat hij daar veilig is. De praktijk blijkt echter anders als de volgende ochtend de politie voor haar deur staat. Haar man blijkt voor een trein te zijn gesprongen. Zembla onderzoekt wat er is misgegaan in deze zaak .
ZEMBLA, ‘Jeroen wilde niet dood’, donderdag 16 oktober om 20.25 uur bij de VARA op NPO2.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.