Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Reorganisatie TNT leidt tot fors banenverlies

07-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
voor-jou-tien-anderen


TNT Express gaat zijn Nederlandse bezorgdienst reorganiseren. Daarbij verdwijnen waarschijnlijk 130 arbeidsplaatsen, zo maakte TNT vrijdag bekend. De vakbond schatte het aantal banen dat gaat verdwijnen, eerder in op circa 140.

TNT wil vijf zogenoemde supportdepots, in Leidschendam, Kapelle, Nieuwegein, Drachten en Echt, sluiten. De huidige hoofddepots in Arnhem, Eindhoven, Zwolle, Schiphol-Rijk en Dordrecht blijven open, maar daar verdwijnen banen doordat ook het werk daar wordt overgeheveld naar onderaannemers.

'Doel van de outsourcing is flexibilisering van het operationele proces en kostenoptimalisatie',liet TNT weten.

Volgens vakbond Abvakabo FNV verliest circa de helft van de chauffeurs van de pakketbezorger zijn baan. Een bestuurder van de vakbond sloot niet uit dat er harde acties zullen worden gevoerd tegen het voorgenomen besluit van TNT. ''De vakbond is geschokt. Wij hebben eerder nooit enig bezuinigingsvoorstel hiervoor gezien.'' Het werk blijft volgens de vakbond gewoon bestaan, maar gaat naar onderaannemers die met goedkopere krachten werken.

Tot voor kort werkten  postpakketbezorgers in vaste dienst. Een baan voor het leven bestond nog. Maar werkgevers willen af van de vaste kracht, want die vinden ze te duur. Ze kiezen voor flexibele oplossingen en werken liever met zzp’ers en oproepkrachten.

Dat betekent dat deze flexwerkers minder betaald krijgen en geen gegarandeerde uren meer hebben. Zij betalen de rekening in deze tijden van crisis. ZEMBLA bekijkt hoe het staat in de bouw, de thuiszorg en bij de post in de aflevering ‘Voor jou tien anderen’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.