Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Reorganisatie gevaar voor functioneren Belastingdienst

27-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
139 keer bekeken
  •  
belastingdienst
Dat er problemen zijn bij de Belastingdienst vanwege de chaotische reorganisatie is al een tijd bekend, maar nu lijkt het erop dat die chaos nog groter is dan verwacht. Een nieuw, kritisch rapport over de hervorming bij de Belastingdienst zegt dat er een kans is dat de fiscus in de toekomst problemen krijgt bij het innen van belastinggeld.
Uit een nieuwe reportage van ZEMBLA die aankomende week wordt uitgezonden, blijkt zelfs dat de problemen bij de Belastingdienst nog verder gaan.
Het rapport
De continuïteit van 'vitale processen' van de Belastingdienst is in gevaar gekomen door de reorganisatie, schrijft de Commissie onderzoek Belastingdienst die heeft onderzocht hoe het besluitvormingsproces rond de hervorming is verlopen.
Mislukte vertrekregeling
Een van de kritische kanttekeningen gaat over de vertrekregeling die uit de hand liep bij de Belastingdienst. In 2015 werden al vijfduizend  belastingambtenaren ontslagen  en met deze vertrekregeling moest de fiscus verder moderniseren. Maar dat ging mis. Het aantal werknemers dat zich aanmeldde voor vrijwillig vertrek was veel groter dan verwacht. Nu lijkt het erop dat de fiscus door die 'exodus' van personeel alleen maar in grotere problemen is gekomen, met als risico dat de dienst straks problemen krijgt met het innen van belastinggeld. De hoogste baas van de Belastingdienst, Hans Leijtens, stapte eerder deze maand al op vanwege de kwestie. In het rapport staat onder andere: 
"Omdat de checks and balances zowel binnen de Belastingdienst als het ministerie van Financiën niet op orde zijn, acht de commissie risico's voor de toekomst niet uitgesloten. De interne sturing en de beheersing van processen binnen de Belastingdienst moeten daarom met voorrang worden verbeterd. Het is daarnaast dringend noodzakelijk het toezicht door het departement te versterken."
Nieuwe ZEMBLA-reportage over Belastingdienst
Maar de problemen gaan verder dan tot nu toe bekend is, zo blijkt uit de reportage die ZEMBLA volgende week uitzendt. De redactie van ZEMBLA kreeg een usb-stick met daarop informatie over zaken die misgaan bij de Belastingdienst. ZEMBLA-maker Sander Rietveld en researcher Annette Schaetzle spraken uitgebreid met verschillende hooggeplaatste informanten over de vertrouwelijke documenten op deze usb-stick. Woensdag 1 februari zendt ZEMBLA de verklaringen van deze bronnen uit. 
Lees meer over onze uitzending van volgende week.
Onderschat
Staatssecretaris Wiebes erkent de kritiek in het nieuwe rapport en heeft toegegeven dat hij de manier van werken van de Belastingdienst heeft onderschat. Volgens de bewindsman loopt de  continuïteit van het werk van de Belastingdienst echter geen gevaar.
Lees het volledige rapport over de besluitvorming binnen de Belastingdienst hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.