Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rekenkamer twijfelt aan schadevergoeding Erasmus MC

21-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
450 keer bekeken
  •  
de-dood-van-een-klokkenluider
Het Erasmus Medisch Centrum heeft mogelijk onterecht €239 mln schadevergoeding gekregen voor de nieuwbouw van het ziekenhuis. De Algemene Rekenkamer zet in een reactie op het jaarverslag van het ministerie vraagtekens bij de overeenkomst tussen de zorgaanbieder en het ministerie van Volksgezondheid.
In 2008 ondervond Erasmus MC problemen met de financiering van nieuwbouwplannen. Toenmalig minister Ab Klink van VWS heeft toen 100 miljoen extra toegezegd om de financiering rond te krijgen. Door een garantieregeling hierbij zou het bedrag uiteindelijk veel hoger uitkomen.

Schippers zette vorig jaar september een streep door de toezeggingen van haar voorganger omdat die zou neerkomen op staatssteun. Ze kwam met het academisch ziekenhuis overeen om een schadevergoeding te laten vaststellen. 
Het ministerie moest de door advocatenkantoor NautaDutilh berekende vergoeding van €239 mln betalen. Bij de Rekenkamer heerst nu `onzekerheid over de rechtmatigheid' van die overeenkomst. Zo vraagt het zich af of bij de berekening is gedacht aan de rekenrente en `de termijn waarover de schade is berekend'.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft druk uitgeoefend op de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om een specifieke regeling te treffen voor het Erasmus Medisch Centrum. Dit zegt een oud-medewerker van de NZa in de ZEMBLA uitzending  De dood van een klokkenluider . Het ministerie zegde het ziekenhuis in 2009 honderd miljoen euro toe voor de nieuwbouw. Dat blijkt uit  brieven  van VWS en  interne stukken van de NZa  in bezit van ZEMBLA.
VWS oefende druk uit op NZa bij financiering nieuwbouw Erasmus MC
fd/zembla
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.