Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rekenkamer onderzoekt politie-informatiesysteem en vtsPN Politie

21-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
198 keer bekeken
  •  
opsporing-verzocht
De Algemene Rekenkamer is al in november 2010 ingestemd met het verzoek van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie om onderzoek te doen naar het geplaagde politie-informatiesysteem Basisvoorziening Handhaving (BVH) en de Voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN). De organisatie verwacht de resultaten van het onderzoek vóór het zomerreces 2011 aan de minister te kunnen aanbieden.

Uitgelekt rapport
De kamerleden reageerden op een uitgelekt evaluatierapport uit 2008, vlak voor de landelijke invoering van BVH (Basisvoorziening Handhaving). Daaruit blijkt dat de architectuur zwak is door oude technologie en door de grote diversiteit in gekoppelde applicaties. Dat zou een reden zijn voor de vele klachten van gebruikers over toegenomen administratieve rompslomp. Op 15 november 2010 heeft de Tweede Kamer  minister Opstelten verzocht tot dit onderzoek door de rekenkamer.
Het onderzoek van de Algemene Rekenkamer richt zich op de kwaliteit van en de besluitvorming rondom de ontwikkeling en invoering van BVH. Ook de bedrijfsvoering van de ondersteunende ict-organisatie van de politie vtsPN wordt in dit onderzoek betrokken. Bovendien krijgt de gebruiksvriendelijkheid van ict-systemen bij de politie aandacht in dit onderzoek.

ZEMBLA
De computersystemen van de politie werken zo slecht en zijn zo gebruiksonvriendelijk, dat rechercheurs maar de helft van alle opsporingsinformatie in het systeem zetten. Dat zegt de Utrechtse korpschef S. Heijsman in de ZEMBLA-aflevering ‘ Opsporing verzocht! ’. Hierdoor gaat cruciale informatie verloren waardoor verdachten niet worden opgepakt. Heijsman: ‘Per jaar leveren we nu acht tot tien procent minder dossiers aan het Openbaar Ministerie aan, zo’n 20.000 verdachten.’ Sinds de invoering van de systemen twee jaar geleden lopen er daardoor naar schatting 40.000 verdachten vrij rond.

Onderzoeken
De Algemene Rekenkamer maakt een reconstructie maken van de besluitvorming die heeft geleid tot de ontwikkeling en invoering van de BVH. De rekenkamer zal ook de bevindingen uit het bewuste rapport van de Software Improvement Group uit 2008 meenemen in het onderzoek.

Ook gaat de instantie de huidige taken en het functioneren van de ict-dienst van de politie vtsPN in kaart brengen. Dit gebeurt door een inventarisatie te maken van de eventuele risico's en knelpunten die verbonden zijn aan de ict-systemen. Ook wordt aandacht besteed aan de bruikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van de ict-systemen voor politiemensen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.