Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Reisdocument geweigerd bij ontlopen straf in buitenland

20-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sekstoerisme-in-brazili%c3%a3%c2%ab
De overheid zal een reisdocument weigeren als het vermoeden bestaat dat de aanvrager buiten Nederland, de Nederlandse Antillen of Aruba een straf of strafvervolging probeert te ontduiken. Voorwaarde daarbij is dat het gaat om een misdrijf waarvoor een maximale celstraf van minimaal een jaar kan worden opgelegd.

De ministerraad is akkoord gegaan met een voorstel om hiervoor de Paspoortwet te veranderen. De aanleiding hiervoor is de onthulling van het tv-programma ZEMBLA, dat in 2004 liet zien in Sekstoerisme in Brazilië dat het Nederlandse consulaat in Brazilië twee kinderpornohandelaren, Jerry K. en Johan T., noodpaspoorten had verstrekt waardoor ze het land konden ontvluchten. Zo ontliepen ze hun straf van 21 en 17 jaar.

Eenmaal in Nederland kreeg één een taakstraf van 240 uur, de ander werd nooit vervolgd bij gebrek aan bewijs. In Sekstoerisme in Brazilië het vervolg van oktober 2008 is te zien dat de zaak die nog steeds niet is afgerond.

Volgens het wetsvoorstel van staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) wordt het niet alleen mogelijk een reisdocument te weigeren, maar kunnen de autoriteiten dit ook als vervallen verklaren. Het voorstel gaat nu eerst voor advies naar de Raad van State. De tekst ervan wordt pas openbaar als het plan wordt ingediend bij de Tweede Kamer.

bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.