Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Regering moet bedenken hoe productie medicijnen terugkomt

23-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
medicijnmachtchinacorona
De regering moet voor de zomer met een plan komen om de productie van medicijnen, vaccins en beschermingsmiddelen in Nederland en Europa te versterken en uit te breiden. Dat staat in een motie die met grote meerderheid van de Tweede Kamer is aangenomen.

De coronacrisis laat volgens de indieners van de motie zien dat ons land kwetsbaar is voor de uitbraak van pandemieën. Zoals te zien in de Zembla-uitzending ‘Medicijnmacht China tijdens de coronacrisis’ zijn grote delen van het productieproces van generieke medicijnen verdwenen uit de Westerse wereld en verplaatst naar China en India. Dat levert nu al medicijntekorten op, maar ook de komende jaren, voorspelt Ludwig Castelijns, directeur van medicijngroothandel Mosadex, in Zembla. 

Europa
Door de coronacrisis dringt het ook in de Europese Commissie door dat Europa te afhankelijk is van China en India voor belangrijke medicijnen. De Eurocommissaris voor Gezondheid, Stella Kyriakides erkent in de Financial Times de urgentie van het probleem en roept op tot “meer Europa op het gebied van de volksgezondheid. We moeten de krachten bundelen”, zegt ze.
                           
            
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.