Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rederij betaalt fractie claims overboord geslagen containers MSC Zoe

17-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
MSC ZOE - MJ
Rederij MSC van het vrachtschip MSC Zoe heeft van de gevraagde 3,35 miljoen tot nu toe slechts 600 duizend overgemaakt. Dat meldt minister Van Nieuwenhuizen in een brief aan de Kamer. In juni liet ze al weten klaar te zijn met de trage afhandeling van schadeclaims voor het opruimen van de overboord geslagen containers.
Van Nieuwenhuizen beschouwt de eerste betaling van MSC ‘als een stap in de goede richting’, maar dat ‘dit nog slechts een relatief klein deel van het totaal geclaimde schadebedrag betreft.’
Stranden bezaaid met spullen
In de nacht van 1 op 2 januari slaan 342 zeecontainers overboord van het vrachtschip MSC Zoe ten noorden van de Waddeneilanden. In het Waddengebied en aan de Friese/Groningse kust liggen stranden, dijken en zandplaten bezaaid met containers en aangespoelde spullen. Vrijwilligers, vissers, bergers, het leger en eilandbewoners houden massale opruimacties. Maar sinds midden april liggen de werkzaamheden zo goed als stil om het broedseizoen niet te verstoren. 
Vergoeding ravage
Op 26 juni had rederij MSC toegezegd om het bedrag van 3,35 miljoen te betalen. Het geld is bedoeld als vergoeding voor onder andere het opruimen van de ravage die ontstond na de ramp met het containerschip. De gemeenten en terreinbeherende natuurorganisaties hebben een claim van 700.000 euro ingediend; specifiek voor de vijf eilandgemeenten is het totaalbedrag tot nu toe 280.000 euro. Voor het Rijk gaat het om 2,64 miljoen. 
Van Nieuwenhuizen dreigt met juridische stappen als de verzekeraar van de rederij als het uitbetalen van de schadebedragen ‘onvoldoende voortvarend verloopt’.
Plastic in voedselketen
Onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen toonde in maart aan dat er - naast het ‘gewone’ afval van 2000 ton - zo’n 24,5 miljoen korrels plastic op en rond de waddeneilanden liggen. Volgens de onderzoekers bestaat het risico dat ‘ dit plastic, zeker als het verder uit elkaar valt, zich steeds verder in de voedselketen ophoopt.’
ZEMBLA komt in oktober met twee afleveringen over de oorzaken en gevolgen van de containerramp MSC Zoe.
oproep MSC tekst - MJ
Was je op het Wad of in de buurt? Heb je toen óf recent foto’s of filmpjes gemaakt van de rotzooi, de ravage, de opruimacties? Stuur ze op met behulp van wetransfer.com naar  b.nijpels@stinglikeabee.nl  of 
marco.de.lange@bnnvara.nl

Meer over:

msc zoe
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.