Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Redding nabij voor doodzieke 7-jarige Syrische vluchteling Abdelhamid

15-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
Abdelhamid kinderen met kanker
Eindelijk goed nieuws voor de doodzieke 7-jarige Abdelhamid die te zien was in de ZEMBLA-uitzending ‘Kinderen met kanker: niet welkom’. Hij wordt samen met zijn familie hervestigd van Libanon naar Zweden. Dat bevestigt de dokter van jongen, Layal Issa, aan ZEMBLA. De hervestiging kan het leven redden van de jonge vluchteling.
 Abdelhamid heeft zo snel mogelijk een beenmergtransplantatie nodig. De donor is al gevonden: zijn zusje. De operatie kost meer dan 60.000 dollar in Libanon. Dat is onbetaalbaar voor het vluchtelingengezin. In Zweden is de kans veel groter dat Abdelhamid de operatie snel krijgt.
In oktober kreeg Abdelhamid nog chemotherapie. “Daarna heeft hij een maand in het ziekenhuis gelegen, omdat hij koorts had gekregen en een zwak immuunsysteem en een longinfectie had ontwikkeld”, zo vertelt dokter Issa aan Zembla.
Te weinig plekken voor meest kwetsbare vluchtelingen
In ZEMBLA is te zien dat de zieke vluchtelingkinderen heel weinig kans maken op hervestiging naar een veilig land. Hervestiging is het internationale programma van de VN, waarbinnen de meest kwetsbare vluchteling op uitnodiging naar veilige landen mogen. Maar er zijn te weinig plekken. 
Dokter Issa is daarom stichting Karma gestart, zodat Syrische kinderen met kanker, zoals Abdelhamid, wel hulp krijgen. Ze is afhankelijk van fondsen en donaties. Het geld is al lang op, zegt ze: “Abdelhamid’s behandeling in het Rafik Haririr Ziekenhuis heeft ons sinds februari 2018 meer dan 50.000 dollar gekost.”
Abdelhamid in de uitzending 'Kinderen met kanker: niet welkom':
In Libanon zitten zo’n 750.000 kinderen tot 15 jaar die met of zonder hun familie gevlucht zijn uit Syrië. Voor hen is er amper hulp. “Er zijn veel te weinig plekken voor hervestiging”, zei de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, Filippo Grandi eerder tegen ZEMBLA. Nederland neemt bijvoorbeeld maximaal 30 ernstig zieke vluchtelingen, jong en oud, per jaar op. In de praktijk wordt dat quotum niet altijd gehaald, bleek uit onderzoek van ZEMBLA.  
Een wonder
Dat Abdelhamid wel wordt hervestigd, is gezien het kleine aantal hervestigingsplekken haast een wonder te noemen. Op 29 november verhuist Abdelhamid en zijn gezin naar Zweden. Hopelijk komt de verhuizing op tijd voor de 7-jarige jongen.
“We zijn zo blij dat hij eindelijk wordt hervestigd en hij een kans op de beenmergtransplantatie in het vooruitzicht heeft, en de rest van zijn jeugd wellicht weg van ziekenhuizen en doktoren kan doorbrengen”, laat dokter Issa weten.
Bouchra kinderen met kanker niet welkom
Bouchra en Azzedine
Over de twee andere kinderen die in de uitzending van ZEMBLA te zien waren, is dokter Issa minder vrolijk gestemd. Voor hen lijkt er weinig tot geen hoop. Voor de 11-jarige ernstig zieke Azzedine is er geen uitzicht op hervestiging, laat dokter Issa weten. De 14-jarige Bouchra heeft erfelijke bloedarmoede. Ze heeft regelmatig bloedtransfusies nodig. Bouchra’s familie heeft na de uitzending één gesprek gehad met de VN, zegt dokter Issa. Daarna hebben ze niks meer gehoord.
Kinderen met kanker: niet welkom
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.