Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Recordaantal migranten verdronken in 2016

04-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fatale overtocht - het vervolg
De gevaarlijke overtocht naar Europa over de Middellandse Zee is dit jaar een recordaantal migranten fataal geworden. Tot nog toe zijn 4220 mensen om het leven gekomen door verdrinking en uitputting. Daarmee overstijgt het dodental nu al dat van vorig jaar, meldde vrijdag de Internationale Organisatie voor Migratie, die de treurige statistieken bijhoudt.
In dezelfde periode in 2015 overleefden 3495 mensen de reis niet. Het jaar daarvoor kwamen tussen januari en begin november 3162 migranten - zowel oorlogsvluchtelingen als mensen die om economische redenen naar Europa reizen - om het leven. Het totale dodental kwam in 2015 uit op 3770.
Woensdag raakten nog 240 migranten vermist op zee. Aangenomen wordt dat zij niet meer leven.
Veruit de meeste doden (3743) vielen dit jaar op de zogeheten centrale mediterrane route tussen Libië en Italië. Op de oostelijke route naar Griekenland vielen afgelopen jaar nog 415 doden. Het aantal migranten dat gebruikmaakt van die route is gekelderd sinds de Europese Unie in maart met Turkije afsprak om alle bootvluchtelingen die in Griekenland aankomen terug te sturen. In ruil voor teruggezonden migranten mogen Syrische vluchtelingen vanuit Turkse kampen naar de EU komen.
In 2015 maakten nog zo'n 588.000 mensen gebruik van de oostelijke route, dit jaar waren dat er tot nog toe bijna 170.000.

Bekijk ook in ZEMBLA Extra de visualisatie van de vluchtelingenstromen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.