Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Reconstructie incident met schietende agent

16-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
familie-eist-vervolging-agent-bij-gerechtshof
Er komt een reconstructie van het gevecht op de Spiegelgracht in Amsterdam waarbij een politieman op 14 mei de 31-jarige Michael Koomen doodschoot. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bevestigd naar aanleiding van de Zembla uitzending 'De kogels na het kampioenschap'.

Het incident in de Amsterdamse binnenstad vond plaats in de marge van het kampioensfeest van de Amstelveense voetbalclub RKAVIC.

De rijksrecherche heeft onderzocht of de agent terecht zijn wapen trok. Dat onderzoek is klaar, maar het OM beslist pas na de reconstructie of de agent wordt vervolgd. Inmiddels zijn twee mannen, onder wie de broer van de doodgeschoten man, veroordeeld voor het plegen van geweld tegen de politieman. De rechtbank heeft de beelden van het incident, geregistreerd door twee bewakingscamera's, uitvoerig bestudeerd. Daaruit blijkt dat vooral een van hen zich agressief heeft opgesteld.

Zembla besteedt vrijdag uitgebreid aandacht aan de zaak. Volgens het programma heeft de schietende agent eerder een geboeide arrestant mishandeld. Ook zou hij vaker in functie gewelddadig en escalerend hebben opgetreden. Dat staat in een anonieme brief aan een van de advocaten, waar het programma de hand op legde.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.