Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rechtszaak om PIP-implantaten in december

21-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pip-implantaten-scheuren-eerder
Een rechtszaak van duizenden vrouwen met PIP-borstimplantaten tegen het Duitse keuringsbedrijf TÜV Rheinland dient op 11 december in Frankrijk. Bij de gezamenlijke claim zijn ongeveer 9000 vrouwen uit verschillende landen betrokken. Dat hebben letselschadekantoor SAP Advocaten en advocatenkantoor Rechtens Advies vrijdag laten weten. Ruim tweehonderd Nederlandse vrouwen dienden een claim in.
De uitspraak wordt op zijn vroegst begin volgend jaar verwacht.
Eind vorig jaar oordeelde de Franse rechter dat zo'n 1600 vrouwen van verschillende nationaliteiten 3000 euro per persoon kunnen krijgen van TÜV Rheinland. Dit bedrijf keurde de implantaten goed voor de Europese markt. Met dit oordeel werd de deur opengezet voor claims van vrouwen uit Nederland.

PIP-implantaten hebben een grotere kans op scheuren en lekken door het gebruik van goedkope, industriële siliconen. De Franse fabrikant PIP is inmiddels failliet en de oprichter kreeg vorig van de rechter te horen dat hij vier jaar de cel in moet.
In Nederland hebben meer dan duizend vrouwen borstimplantaten van het merk PIP. In 2011 ontstond er onrust, omdat lekkende implantaten gezondheidsrisico's zouden opleveren.

Nederlandse plastisch chirurgen adviseren om PIP-implantaten sowieso te laten verwijderen. De inspectie voor de gezondheidszorg adviseert om ze te laten onderzoeken op scheuren en lekkages en zo nodig preventief te laten verwijderen.

ZEMBLA maakte voor de uitzending ' Operatie proefkonijn II ' een telefonische rondgang langs Nederlandse privéklinieken en ziekenhuizen die met PIP-implantaten hebben gewerkt. Het gaat om ongeveer 25 instellingen. Zij hebben bij elkaar de namen van circa 1700 vrouwen achterhaald die de PIP-implantaten kregen. Minimaal 31 vrouwen met PIP-implantaten werden toen niet bereikt. De Nederlandse Vereniging voor Plastisch Chirurgie noemde in een schriftelijke reactie het failliet gaan van klinieken als een belangrijke oorzaak. ‘ Daardoor was de administratie zoek en konden de vrouwen niet goed opgespoord worden

Vandaag werd bekend dat Plastisch chirurgen in januari beginnen met een landelijke registratie van borstimplantaten. Daarmee kunnen implantaten die problemen veroorzaken eerder worden opgespoord, aldus de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) vandaag.

(ANP?ZEMBLA)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.