Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rechter spreekt voormalige geitenboer vrij die Q-koorts zou hebben verzwegen

13-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
250 keer bekeken
  •  
Q-koorts geit
De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag de 43-jarige voormalige geitenhouder Ron Grooten vrijgesproken. De rechtbank acht niet overtuigend bewezen dat de boer al voorafgaand aan het bezoek van de schoolklas van Joep van der Linden (20) wist of had moeten vermoeden dat er op zijn bedrijf Q koorts heerste. Bovendien is er volgens de rechter geen verband aangetoond tussen de dood van Joep van der Linden en de Q-koorts-situatie op de boerderij.

De 16-jarige Joep van der Linden bezocht in 2009 met zijn klas de boerderij van Grooten tijdens het lammerseizoen. Hij raakte besmet met Q-koorts en stierf uiteindelijk in 2013 op 20-jarige leeftijd. De moeder van Joep van der Linden is ervan overtuigd dat haar zoon epilepsie over heeft gehouden aan de Q-koorts besmetting. Volgens het OM blijkt uit de verklaring van twee artsen dat epilepsie de doodsoorzaak is, maar dat dit geen verband houdt met de Q-koortsbesmetting. De epilepsie zou het gevolg zijn van een aangeboren chromosomale afwijking. Daarmee valt de bodem onder de zaak vandaan, zei het OM twee weken geleden. Ook de rechtbank oordeelt nu dat er geen causaal verband is tussen de Q-koortsbesmetting die Van der Linden opliep en zijn overlijden in 2013. De Rechtbank vindt tevens dat niet voldoende is komen vast te staan dat de boer al wist of had moeten vermoeden dat zijn bedrijf besmet was, op het moment dat de kinderen zijn bedrijf bezochten. De Rechtbank wees erop dat het bedrijf pas op 25 maart officieel besmet werd verklaard, vijf dagen na het bezoek van de kinderen en hun begeleiders.

De zaak heeft een lange voorgeschiedenis. Aanvankelijk besloot het OM de boer niet te vervolgen. De moeder van de overleden jongen spande tegen deze beslissing met succes een artikel 12-procedure aan. Het Hof besliste in deze procedure in 2019 dat de zaak alsnog voor de rechter moest worden gebracht.

Grootste Q-koorts uitbraak ter wereld

De Q-koorts epidemie brak uit in 2007 en duurde tot 2010. Het was de grootste uitbraak van Q-koorts ter wereld. Burgers werden niet op tijd geïnformeerd en het ruimen kwam veel te laat. In drie jaar tijd zijn 50.000 tot 100.000 mensen besmet geraakt met de Q-koorts. Bijna honderd mensen kwamen te overlijden aan de gevolgen van de ziekte. 

Zembla maakte meerdere uitzendingen over de uitbraak.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.