Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Rechter mogelijk partijdig in zaak tegen tabaksindustrie', advocaat eist andere rechter

24-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sigaretten anp
De antirooklobby wil dat de rechter die de zaak tegen de tabakindustrie behandelt, wordt vervangen. Advocaat Bénédicte Ficq gelooft niet dat rechter Jan Wolter Wabeke de zaak onpartijdig kan behandelen vanwege een opmerking die hij bij een privé-etentje heeft gemaakt.
Ficq heeft van een bron gehoord dat Wabeke zou hebben gezegd dat 'roken ieders eigen verantwoordelijkheid is'. "Ik heb maar één functie en dat is het bewaken van de voortgang van het proces en dat moet zodanig onpartijdig zijn dat we een reële kans hebben om te winnen. Dit is de laatste kans en daarom wil ik geen enkel risico nemen", zei Ficq tegen de NOS naar aanleiding van een bericht in het AD.
Advocaat dreigt met procedure
Ficq gaat ervan uit dat Wabeke gehoor geeft aan haar verzoek. Als hij woensdag toch de zaak voorzit dan zal Ficq actie ondernemen. "Hij kan dan een procedure tegemoet zien".
Longkanker is niet de schuld van de roker, de tabaksindustrie heeft bloed aan haar handen
Het gerechtshof zal woensdag oordelen of het Openbaar Ministerie de tabaksindustrie toch moet vervolgen. Het OM meldde in februari dat er binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden voor zijn. Ficq startte daarop een zogeheten artikel 12-procedure.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.