Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Rechter mag misbruik van Wob blokkeren'

19-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
plasterk-schrapt-dwangsom-uit-wob
Mensen die moedwillig misbruik maken van de procedures in de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), kunnen daarvoor terecht nul op het rekest krijgen van de rechter. De rechtbank in Rotterdam verklaarde een beroepschrift van een klager om die redenen niet-ontvankelijk en dat was terecht, zo heeft de Raad van State woensdag geoordeeld.

In deze zaak ging het om een vrouw uit Rotterdam die via de Wob aan de minister van Veiligheid en Justitie had verzocht om de stukken over een verkeersboete openbaar te maken. Die weigerde dat maar ze stapte naar de rechter toen er niet tijdig een besluit op haar ingestelde bezwaar kwam. Maar de betrokkene was er door haar manier van procederen alleen maar op uit om van de overheid dwangsommen op te strijken of vergoedingen voor proceskosten te incasseren, concludeert de raad.
De raad verwijst in zijn uitspraak onder meer naar een reeks brieven en stukken die de vrouw naar betrokken instanties zond. Maar ze stuurde die naar verkeerde adressen, vroeg meerdere keren om dezelfde stukken en verstopte Wob-verzoeken in brieven die over iets anders leken te gaan. Dat maakte het voor de minister moeilijk om tijdig te beslissen, waardoor het risico toenam dat hij haar vergoedingen moest betalen. De raad vindt dat hier sprake was van ,,zwaarwichtige gronden'' om een beroep niet in behandeling te nemen.
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken waarschuwde eerder al voor misbruik van Wob-procedures om geld los te peuteren van de overheid. Hij werkt aan maatregelen daartegen.

(ANP)

Meer over:

nieuws-overig
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.