Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Reacties: Veel vieze ziekenhuizen in Nederland

19-04-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
artsen-openhartig-over-medische-fouten
Bloedvlekken die met speeksel worden weggeveegd, plukken haren in doucheputjes, bloed aan toiletpotten, beschimmelde douches, bevlekte bedtafeltjes die dagen geen lapje zien, rondslingerend gebruikt verband: het is een greep uit de reacties op de uitzending ‘Vieze ziekenhuizen’ die ZEMBLA kreeg. Behalve in het forum, kreeg de redactie ook veel mails en telefoontjes. De strekking kwam meestal overeen met de beelden van de ZEMBLA-verslaggever die hij undercover als schoonmaker had gemaakt: ziekenhuizen zijn vies en er wordt niet goed schoongemaakt.

De mogelijke consequenties kunnen ernstig zijn. Zo heeft iemand nekletsel overgehouden aan een ziekenhuisbacterie, die enkele halswervels heeft “opgevreten”. Hierdoor is de hals nu gedeeltelijk vastgezet, met als resultaat vreselijke pijnen, vijf jaar later nog. Een ander lag vier weken in isolatie na een MRSA-bacterie in de operatiewond. “Deze isolatie was volkomen zinloos omdat verpleging en ander personeel vaak zonder enige bescherming in en uit liep. Vaak werd ook de kamer niet goed schoongemaakt omdat er schoonmakers waren die niet naar binnen durfden.”

Iemand zegt zelfs als bezoeker een ziekenhuisbacterie te hebben opgelopen. Dat was in het AMC, maar de meldingen over viezigheid komen uit het hele land. Zo worden onder andere het OLVG in Amsterdam, het Ruwaert van Putten ziekenhuis Spijkenisse, Oudenrijnziekenhuis in Utrecht, Ziekenhuis Winschoten, Sint Antoniusziekenhuis te Nieuwegein, Haga ziekenhuis (Leyenburg) in Den Haag, het ziekenhuis in Hengelo en het ziekenhuis te Leiderdorp genoemd.

Muizen
Over dat laatste ziekenhuis wordt de volgende anekdote verteld: “Mijn vader had zijn bed vervuild waarna ik de verpleging vroeg om schone lakens. De zaalverpleegkundige zei: ‘Uw vader heeft gisteren schone lakens gekregen, pas volgende week wordt zijn bed verschoond’.” In het OLVG worden zelfs muizen gesignaleerd. “Het personeel reageert hier luchtig op, alsof het normaal is.”

Niet alleen bezorgde patiënten reageerden, ook mensen die zelf schoonmaakwerk doen of hebben gedaan. Een oud-schoonmaker zegt dat bij bijna alle bedrijven - en dus ook ziekenhuizen - de schoonmaak de sluitpost van de begroting is. Daarom worden schoonmaakbedrijven ingehuurd, die zijn immers goedkoper dan eigen personeel. “De enige die schuldig zijn aan het vervuilen van ziekenhuizen zijn de directies c.q. raden van bestuur van ziekenhuizen, en bovendien de directies en raden van bestuur van de schoonmaakbedrijven die stuk voor stuk alleen maar euro tekens voor ogen hebben.”

Undercover
Een cultureel antropoloog ging ook undercover als schoonmaker en wijt de problemen eveneens aan bezuinigingen. Hierdoor moesten de schoonmakers in dezelfde tijd meer afdelingen schoonmaken. De antropoloog weet wel wie er verantwoordelijk is voor “vieze, onhygiënisch ziekenhuizen en het onrecht dat schoonmaaksters wordt aangedaan: de directie en management!”

Ook medisch personeel zelf beaamt de problemen: “In ons ziekenhuis is de OK gesloten geweest in verband met slechte luchtbeheersing. Er zijn twee nieuwe OK’s gekomen, maar het aantal infecties daalt niet. Het is dus een mentaliteitsprobleem.”

Een oud-verpleegkundige schrok enorm van de kwaliteit van schoonmaken toen deze zelf naar het ziekenhuis moest. “U kunt er gerust van uitgaan dat het in alle andere ziekenhuizen in Nederland precies zo slecht gesteld zal zijn. Het euvel zit hem in de beperkte tijd die de schoonmaaksters er voor krijgen. Het is nu zo gesteld dat er een of andere idioot achter een bureau zit die met de stopwatch in de hand uitmaakt dat een ziekenkamer binnen drie minuten schoongemaakt moet zijn.”

Een arts zou zelfs hebben gezegd tegen een patiënte die zich zorgen maakte of ze er wel klaar voor was om met haar pasgeboren tweeling naar huis te gaan: “Als u echt nooit meer in huis iets schoonmaakt, is het nog schoner dan hier, dus zit daar maar niet over in.” 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.