Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Reactie ZEMBLA op bericht van Wereld Natuur Fonds

17-05-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
170 keer bekeken
  •  
WNF reactie
Het WWF heeft twee reacties gepubliceerd op de Zembla uitzending van 16 mei. Het WWF schrijft over de onderwerpen 'geboortebeperking' en 'medewerking' enkele zaken die om een reactie van Zembla vragen.
Wat WWF zegt over geboortebeperking
Over geboortebeperking schrijft het WWF:
"Wat betreft geboortebeperking kan WWF kort zijn: daar doet de organisatie niet aan. WWF werkt wel in sommige landen samen met gezondheidszorgorganisaties aan zogeheten  People/Health/Environment (PHE)  projecten.
Kijk de uitzending: 'Slachtoffer van het Wereld Natuur Fonds'
In een tweede stuk schrijft WWF:
"Het tv-programma Zembla meldt vandaag 'na eigen onderzoek' dat het Wereld Natuur Fonds (WWF) geboortebeperking promoot in natuurgebieden in derde wereldlanden.  Klopt dat inderdaad? Nee, natuurlijk doet het Wereld Natuur Fonds niet zelf aan familyplanning programma’s. Zembla is hier wel erg kort door de bocht. Wat WWF in enkele landen doet is samenwerken met gezondheidszorgorganisaties aan gecombineerde gezondheidszorg/natuurbeschermingsprojecten (zogeheten  People/Health/Environment (PHE)  projecten)."
WAT ZIJN DE FEITEN:
WWF heeft en had met USAID en Johnson & Johnson meerdere zogenaamde PHE- projecten lopen, waar geboortebeperking onderdeel van is. WWF bevestigt aan Zembla dat er ook vandaag nog drie van deze projecten lopen.
In verschillende documenten is meer informatie te vinden over deze projecten. Zo is in 2008 een evaluatie verschenen over family planning projecten waar WWF in participeerde. In het stuk worden meerdere landen genoemd, onder meer India, de Filipijnen en Madagaskar. Ook gaat de evaluatie in op de methodes. Op pagina 21 en 56 wordt sterilisatie genoemd.
WWF publiceerde ook een handleiding over hoe geboortebeperking kan worden geïntegreerd in natuurbescherming. Ook dit stuk wordt gepresenteerd als een samenwerking tussen WWF, USAID en Johnson & Johnson. De eerste auteur van dit stuk, Judy Oglethorpe, is een medewerker van WWF. In dit stuk wordt op pagina 39 gerefereerd aan sterilisatie. 
Zembla beweert nergens dat WWF zich bemoeit met medische zorg binnen gezondheidsposten. We hebben in India met een dokter gesproken die door WWF is ingeschakeld om deel te nemen aan een PHE-project waar ook family planning onderdeel van was. De dokter verklaart dat hij ook vasectomie-behandelingen heeft gedaan als onderdeel van het family planning project. Zowel uit de evaluatie van de PHE-projecten als uit de family planning handleiding blijkt dat sterilisaties bij mannen én vrouwen tot de family planning methodes behoren die in de PHE-projecten worden gehanteerd.
Wat zegt WWF over medewerking:
"WWF heeft voorafgaand aan de uitzending volop medewerking verleend aan de redactie van Zembla. De redactie heeft een uitgebreid voorgesprek gehad met een van onze experts. Ons kantoor in India heeft medewerking aan de tv-ploeg aangeboden. Daar heeft Zembla geen gebruik van gemaakt. Om de juiste context te kunnen geven heeft WWF er voor gekozen om de vragen schriftelijk te beantwoorden."
WAT ZIJN DE FEITEN?:
WWF-India is ter plaatse door Zembla benaderd, daar was op dat moment niemand beschikbaar voor een interview op camera. Er is toen met WWF-India gebeld, in dat gesprek werd afgesproken om de ochtend erna een interview op te nemen. Even later is deze afspraak via Whatsapp afgezegd. WWF-India vroeg Zembla om de vragen schriftelijk te stellen. Wij hebben toen gemeld dat we onze vragen aan WWF Nederland zullen stellen.
Met WWF Nederland hebben we een uitgebreid voorgesprek gehad. In dit gesprek en in latere telefoongesprekken en e-mails hebben wij onze bevindingen gedeeld. Later hebben we een afspraak gemaakt voor een interview, daarvoor was zelfs al een datum afgesproken. Nadat we onze vragen hadden opgestuurd, heeft het WWF zonder opgaaf van redenen deze interviewafspraak afgezegd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.