Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Reactie Superunie op vragen ZEMBLA

09-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
reactie-superunie-op-vragen-zembla
Reactie Superunie (inkooporganisatie voor o.m. Plus) op vragen ZEMBLA

1.Volgens bronnen in de vleessector betalen supermarkten te weinig voor vlees en vleesproducten. Mede daarom zouden slachterijen gedwongen zijn de bandsnelheid te verhogen en het aantal ervaren medewerkers en bandkeurders te verminderen. Dat zou leiden tot meer mestbezoedeling en een lagere keuringskwaliteit. Wat vindt Superunie van het gestelde verband met de prijsdruk?

Antwoord
Wij hebben geen aanwijzingen dat het inkoopbeleid van Superunie leidt tot vermindering van de productkwaliteit of aantasting van de voedselveiligheid. Kwaliteitsbewaking is een separate afdeling met een eigen verantwoordelijkheid.

2. Bronnen binnen de bakkerijsector verklaren dat supermarktketens waaronder de ketens die bij Superunie zijn aangesloten te weinig betalen voor brood en andere bakkerijproducten. Bakkerijen bezuinigen daarom op schoonmaakactiviteiten, waardoor meer schimmel ontstaat en er meer overlast is van ongedierte als kakkerlakken, ratten en muizen. Is Superunie hiervan op de hoogte? Wat vindt Superunie van het gestelde verband met de prijsdruk?

Antwoord
Wij hebben geen aanwijzingen dat het inkoopbeleid van Superunie leidt tot vermindering van de productkwaliteit of aantasting van de voedselveiligheid. Kwaliteitsbewaking is een separate afdeling met een eigen verantwoordelijkheid.
 
3. De bronnen binnen de bakkerijsector verklaren dat supermarktketens en inkooporganisaties waaronder Superunie te weinig betalen voor brood. Bakkerijen hebben daardoor geen geld om oude ovens te vervangen. Hierdoor worden op veel plaatsen nog steeds ovens gebruikt die asbest bevatten. Is Superunie hiervan op de hoogte? Wat vindt Superunie van het gestelde verband met de prijsdruk?

Antwoord
Dit is noch bij Superunie noch bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit noch bij de Nederlandse Vereniging van Bakkers bekend. Het is een taak van de overheid erop toe te zien dat asbest niet in het milieu en niet op producten terechtkomt.
 
4. Laat Superunie leveranciers direct of indirect betalen voor schapruimte, acties en/of meebetalen aan nieuwe winkels?

Antwoord
Dit betreft afspraken over de commerciële samenwerking tussen de leden van Superunie en onze leveranciers. Superunie heeft daar geen rol in.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.