Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Reactie Lidl op vragen ZEMBLA

09-01-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
189 keer bekeken
  •  
reactie-lidl-op-vragen-zembla
1.Volgens bronnen rond het bedrijf Delfts Brood heeft Lidl een belangrijke rol gespeeld bij het faillissement door te weigeren een hogere prijs voor het brood te betalen. Zij stellen dat door de te lage prijs die door Lidl werd betaald, gesjoemeld zou zijn met ingrediënten, bezuinigd zou zijn op de hygiene in de bakkerijen en noodzakelijke investeringen niet zouden zijn gedaan?
Antwoord
Allereerst wil Lidl aangeven dat wij de situatie die Delfts Brood heeft ondergaan heel vervelend vinden, met name voor de (voormalig) medewerkers van Delfts Brood. Echter, de bewering waar u aan refereert, dat de prijs die Lidl aan Delfts Brood betaalde mogelijk heeft geleid tot het faillissement, is onjuist.
Wij betalen onze (brood)leveranciers altijd marktconforme prijzen en streven naar een langdurige samenwerking. De problemen waar u aan refereert, hebben wij met andere broodleveranciers nooit ondervonden.
2. Volgens bronnen in de vleessector betalen supermarkten te weinig voor vlees en vleesproducten. Mede daarom zouden slachterijen gedwongen zijn de bandsnelheid te verhogen en het aantal ervaren medewerkers en bandkeurders te verminderen. Dat zou leiden tot meer mestbezoedeling en een lagere keuringskwaliteit. Wat vindt Lidl van het gestelde verband met de prijsdruk?
Antwoord
Wij betalen onze leveranciers altijd marktconforme prijzen. Vanzelfsprekend mag de prijs van een product nooit ten koste gaan van de kwaliteit. In Zembla’s uitzending van 5 september jl. wordt vleesleverancier VION beschuldigd van sjoemelen met vlees. Indien in de bovenstaande vraag aan deze uitzending wordt gerefereerd, wil ik hierbij duidelijk stellen dat VION geen vleesleverancier van Lidl is.
3. Bronnen binnen de bakkerijsector verklaren dat supermarktketens waaronder Lidl te weinig betalen voor brood en andere bakkerijproducten. Bakkerijen bezuinigen daarom op schoonmaakactiviteiten, waardoor meer schimmel ontstaat en er meer overlast is van ongedierte als kakkerlakkken, ratten en muizen. Verder zou worden gesjoemeld met recepturen en zouden producten worden gebruikt waarvan de THT datum bijna bereikt is.  Dit speelde onder meer bij Delfts Brood. Is Lidl hiervan op de hoogte? Wat vindt Lidl van het gestelde verband met de prijsdruk?
Antwoord
Het waarborgen van voedselveiligheid betreft een continu proces, dat altijd de hoogste prioriteit heeft binnen onze organisatie. Voorwaarde voor samenwerking met een leverancier is een strikte kwaliteitsborging. Dit geldt zowel voor de producten alsook voor de locatie van productie. Om hier op toe te zien, voeren onafhankelijk geaccrediteerde onderzoeksinstituten met regelmaat onaangekondigde audits uit. Tevens voeren wij regelmatig zelf kwaliteitscontroles uit op onze eindproducten. Herhaaldelijk is uit dergelijke audits gebleken dat Delfts Brood niet aan deze hygiënestandaarden en kwaliteitseisen kon voldoen. Het door u gestelde verband is gebaseerd op één leverancier en geeft een eenzijdig en onjuist beeld van de werkelijkheid. Wij betreuren dat u voor een completer beeld hieromtrent geen gesprek bent aangegaan met onze andere broodleveranciers. Voor al onze broodleveranciers geldt dat wij marktconforme prijzen betalen.  
4. De bronnen binnen de bakkerijsector verklaren dat supermarktketens waaronder Lidl te weinig betalen voor brood. Bakkerijen hebben daardoor geen geld om oude ovens te vervangen. Hierdoor worden op veel plaatsen nog steeds ovens gebruikt die asbest bevatten. Is Lidl hiervan op de hoogte?
Antwoord
Navraag bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit en de Nederlandse Vereniging van Bakkers leert dat dit niet het geval is. De overheid (NVWA en Inspectie SZW) ziet erop toe dat asbest niet in het milieu en niet op producten terechtkomt.
5. Wat vindt Lidl van het gestelde verband met de prijsdruk?
Antwoord
Wij betalen onze leveranciers altijd marktconforme prijzen. Vanzelfsprekend mag de prijs van een product nooit ten koste gaan van de kwaliteit.
6. Hoe controleert Lidl  of er geen asbest vrijkomt uit de gebruikte ovens?
Antwoord
De overheid (NVWA en Inspectie SZW) ziet erop toe dat asbest niet in het milieu en niet op producten terechtkomt.
7. Laat Lidl leveranciers direct of indirect betalen voor schapruimte, acties en/of meebetalen aan nieuwe winkels?
Antwoord
Aangezien wij nagenoeg alleen eigen merken verkopen is dit niet van toepassing op ons bedrijf.

8. Welke betalingstermijnen hanteert Lidl?
Antwoord
Wat de betalingstermijnen betreft, kan ik aangeven dat deze altijd in goed overleg met de leverancier worden bepaald.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.