Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Reactie klokkenluiders op onderzoek Alders

30-10-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
sjoemelen-met-vlees
ZEMBLA: Na de uitzending heeft oud-minister Hans Alders in opdracht van de Dierenbescherming onderzoek gedaan naar de fraude met Beter Leven vlees, maar niets gevonden. Wat is jullie reactie daarop?
Klokkenluider A: Het is logisch dat Alders niks heeft gevonden want hij is na de uitzending pas begonnen met z’n onderzoek, en toen was alles weer in orde. Er wordt nu niet meer gesjoemeld. 
Klokkenluider B: De uitzending heeft een enorme schok veroorzaakt in het bedrijf. De directie is op alle vestigingen gaan praten, en er zijn strenge regels afgekondigd  voor de productie van Beter Leven vlees. Dus toen Alders begon was alles al in orde. Bovendien wordt helemaal niet goed bijgehouden hoeveel kilo’s er zijn van alle verschillende onderdelen van het varken. Het is heel makkelijk om te rommelen. Ook als er nog wel zou worden gefraudeerd , zou Alders het niet hebben kunnen vinden zonder met werknemers op de vloer te praten.
A: Maar ik heb hem niet gezien op onze afdeling.
B: Ik heb ook niets gemerkt van het onderzoek. Logisch dat hij niks heeft gevonden.
Bekijk ook:  het RTL nieuws: ' Geen gesjoemel met vleeskeurmerk ' (video)


ZEMBLA: Alders heeft zich vooral gericht op de VION vestiging in Boxtel. Wat vinden jullie daarvan?
B: Vreemd. VION heeft veel meer vestigingen. Ik vind het heel raar dat hij niet op alle vestigingen is gaan kijken. Dat zou je toch verwachten als je zo iemand inhuurt als onderzoeker.
A: Hij is gewoon misleid door de directie. En daar is hij met open ogen ingetuind.
ZEMBLA: Alders zegt dat het helemaal niet logisch is wat jullie zeggen, want  VION heeft een overschot aan BLK vlees. Er is dus helemaal geen reden om te sjoemelen?
A : Dat is het verhaal van de directie, maar die weten helemaal niet wat er op de vestigingen gebeurt, het zijn spreadsheetmanagers. Ze hebben het over het totaal aantal kilo’s Beter Leven vlees. Maar dat is theorie.
B : Inderdaad, het klopt.  Er worden meer Beter Leven varkens geslacht dan dat er vraag is naar BLK vlees. Die worden afgewaardeerd naar gangbaar vlees. Maar de realiteit is dat VION een heel inefficiënt bedrijf is. Onderdelen van varkens moeten verplaatst worden van de ene vestiging naar de andere. Als dat niet gebeurt, heb je te weinig. De planning was slecht geregeld waardoor er lokaal wel vaak tekorten waren. Dan was het makkelijk om gewoon vlees aan te vullen met Beter Leven vlees. Dat gebeurde echt elke dag. Soms met hele partijen die onterecht als BLK vlees werden verkocht. Want nee verkopen aan de supermarkten kon niet.
A : VION moet BLK-vlees  afwaarderen omdat er een overschot is. Dat kost geld. VION legt daarop toe. Als je een beetje van dat verlies terug kunt halen door ook vlees op te waarderen, pak je weer wat terug.
ZEMBLA: Bedachten jullie dat opwaarderen zelf  of kreeg je opdracht om dat te doen?
B : Dat moest van de chefs. Ook de afdeling Verkoop wilde dat. Want de klant moest geleverd krijgen. Dat was het belang. Het was gewoon de dagelijkse praktijk, iedereen vond dat normaal. Als wij hier niets over hadden gezegd was het nooit naar buiten gekomen.
A : Er waren veel meer mensen op de hoogte, maar niemand durft het te zeggen.
B : Ik denk persoonlijk niet dat de directie hiervan wist. Er is een hele grote afstand tussen werkvloer en top. Ze hebben echt geen idee.
ZEMBLA: Volgens Alders zouden de klokkenluiders slecht op de hoogte zijn en zich hebben vergist?
A: Daar klopt niks van, wij weten precies hoe het er op de werkvloer aan toegaat, beter dan de directie. Dit slaat nergens op.
ZEMBLA: Alders wilde graag met jullie praten. Waarom hebben jullie dat niet gedaan?
A: We vertrouwden het niet. We hadden het idee dat hij aan het handje van de VION-directie liep. En wie garandeert ons dat hij onze identiteit niet zou doorgeven aan VION? Er was gewoon heel veel belang bij een rapport waar niks uit zou komen. Kijk maar naar de persconferentie bij de Dierenbescherming. De VION directeur zit daar bij, dat zegt toch genoeg.
ZEMBLA: Jullie verhaal wordt nu weggezet als onzin. Is dat niet heel frustrerend?
B: Ja, maar ons doel was dat de fraude zou stoppen en dat is gelukt. We leveren nu weer een eerlijk product dat gewoon klopt. Daar ging het ons om. VION laat het waarschijnlijk wel uit z’n hoofd om nu weer opnieuw te gaan rotzooien want de klokkenluiders lopen nog gewoon rond bij het bedrijf. Als het nog een keer naar buiten komt kunnen ze wel inpakken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.