Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Reactie Jumbo op vragen ZEMBLA

09-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
reactie-jumbo-op-vragen-zembla
1. Volgens bronnen in de vleessector betalen supermarkten te weinig voor vlees en vleesproducten. Mede daarom zouden slachterijen gedwongen zijn de bandsnelheid te verhogen en het aantal ervaren medewerkers en bandkeurders te verminderen. Dat zou leiden tot meer mestbezoedeling en een lagere keuringskwaliteit. Wat vindt Jumbo van het gestelde verband met de prijsdruk?

Antwoord
Hoewel wij nooit inhoudelijk reageren op geruchten uit de markt, kunnen we in het algemeen stellen dat marktwerking nooit ten koste mag gaan van de kwaliteit van producten. Wij maar ook onze klanten moeten hier op kunnen vertrouwen.

2. Bronnen binnen de bakkerijsector verklaren dat supermarktketens waaronder Jumbo te weinig betalen voor brood en andere bakkerijproducten. Bakkerijen bezuinigen daarom op schoonmaakactiviteiten, waardoor meer schimmel ontstaat en er meer overlast is van ongedierte als kakkerlakkken, ratten en muizen. Is Jumbo hiervan op de hoogte? Wat vindt Jumbo van het gestelde verband met de prijsdruk?

Antwoord
Hoewel wij nooit inhoudelijk reageren op geruchten uit de markt, kunnen we in het algemeen stellen dat marktwerking nooit ten koste mag gaan van de kwaliteit van producten. Wij maar ook onze klanten moeten hier op kunnen vertrouwen.
Alleen fabrikanten die conform de Global Food Safety Initiative (GFSI)-standaarden gecertificeerd zijn, komen in aanmerking als leveranciers van ons huismerk. Wanneer er niet wordt voldaan aan de certificeringscriteria, mag de leverancier niet leveren aan Jumbo. Onze huismerkproducten worden onderworpen aan strenge (onaangekondigde) controles en steekproeven gedurende de hele looptijd van het contract met de leverancier.

3. De bronnen binnen de bakkerijsector verklaren dat supermarktketens waaronder Jumbo te weinig betalen voor brood. Bakkerijen hebben daardoor geen geld om oude ovens te vervangen. Hierdoor worden op veel plaatsen nog steeds ovens gebruikt die asbest bevatten. Is Jumbo hiervan op de hoogte? Wat vindt Jumbo van het gestelde verband met de prijsdruk?

Antwoord
Zoals eerder gemeld bevatten de ovens waarin ons brood gebakken wordt geen asbest.

5. Hoe controleert Jumbo of er geen asbest vrijkomt uit de gebruikte ovens?

Antwoord
Als er geen asbest in ovens zit, doen wij er dus ook geen controles op.
 
6. Laat Jumbo leveranciers direct of indirect betalen voor kopstellingen, andere schapruimte, acties en/of meebetalen aan nieuwe winkels?

Antwoord
Wij doen geen mededelingen over afspraken met onze leveranciers. Dat betreft concurrentiegevoelige informatie.

7. Wat is de maximale betalingstermijn die Jumbo hanteert?

Antwoord
Voor handelsgoederen hanteren wij een betalingstermijn die varieert van per direct tot maximaal 60 dagen. Dit gaat altijd in overleg met de leverancier.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.