Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Reactie Jethro Wegenaar op Defensie

03-12-2007
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
reactie-jethro-wegenaar-op-defensie
Jethro Wegenaar geeft zijn reactie op de verklaring van het Ministerie van Defensie:

1. Over de conclusies van de Inspectie Militaire Gezondheidszorg:

Ik heb geen terugkeer gesprek gehad, ik ben niet door het medische team uitzend geschikt verklaard, ik heb geen missie gerichte informatie gehad, ik heb geen officieel dienst bevel gekregen om op uitzending te gaan.

Dit zijn verplichtingen die er moeten worden uitgevoerd alvorens ze mij hadden mogen aanwijzen, echter heb ik ook nooit een officieel dienstbevel gekregen waarin staat dat ik naar Afghanistan toe moet.

2. Over het ontslaggesprek van Jethro Wegenaar:

Ik snap niet dat ze het de subjectieve beleving van mij noemen, terwijl ik duidelijk gehoord heb wat ze tegen mij hebben gezegd tijdens het gesprek met de commissie die zich over mijn ontslag moesten bekommeren.

Ik gaf aan dat ik slecht sliep, 14 kilo was afgevallen en bang was om weer naar Afghanistan te gaan. Ik werd daar recht in mijn gezicht uitgelachen en ze zeiden dat dat allemaal wel mee viel, alsof zij kunnen weten wat er in mij omgaat. Ook toen ze mij uitlachten gaf ik aan: moet ik mijn shirt omhoog doen en laten zien dat dit geen gezonde zaak is dat ik zoveel ben afgevallen, en dat in nog geen vier weken tijd! Hierop werd wederom gelachen en verder niet op in gegaan. Ze gaven alleen aan: volgens mij heb je gewoon geen zin om die kant op te gaan.

Volgens mij en mijn advocaat dhr. Dudink stond het besluit al lang vast dat ik oneervol ontslagen zou worden, dit was meer procedureel dat ze mij moesten horen dan dat er serieus gekeken werd naar mij en mijn verhaal. Dus het is maar wat je verstaat onder serieus en zorgvuldig je werk doen.

3. Over de klachten van Jethro Wegenaar:

Dat het gesprek met een maatschappelijke werker een belangrijk element is voor de zorg snap ik. Wel moet dat goed gebeuren. Tijdens mijn gesprek met een ritmeester heeft hij geen rapport opgemaakt over het gesprek, hij heeft geen beschikking gehad over mijn vragenlijst die ik opgestuurd had na mijn eerste uitzending.

Ook liep er een maatschappelijke werker op de kazerne die er speciaal is voor veteranen, echter heeft de ritmeester  ook niet de moeite genomen om mij door te sturen of op de hoogte te brengen van de maatschappelijke werker die er voor veteranen is.

Ik heb duidelijk mijn klachten bij de ritmeester aangegeven, maar hij heeft hier geen rapport van opgemaakt, wat mij overigens wederom verbaast. Ik heb een telefoontje gehad in januari 2006 over de door mij ingevulde vragenlijst die ik in juni 2005 al had opgestuurd.

Ik zat in de CLS (combat life saver) cursus en had pauze. Mijn pauze was bijna afgelopen toen hij belde, ik gaf dit aan, waarop hij reageerde: "Je moet dit niet als verplichting zien en je belt maar als je ergens mee zit". Hij startte het gesprek dat hij belde over het door mij ingevulde vragenlijst, verder geen naam, gaf niet aan waarvan hij was en hij belde privé zoals bijna alle defensie nummers. Hoe had ik dan moeten achterhalen wie het was en hoe ik ze had moeten benaderen, en toen was het al januari 2006.

4. Over het proces tegen Jethro Wegenaar:

Dat Defensie maatregelen heeft ondernomen door het ABP in te schakelen klopt. Ik kwam in contact met een man van het ABP enkele dagen na mijn veroordeling, alleen was Defensie niet op de hoogte dat ik aan PTSS leed, dus de casemanager van het ABP ook niet, terwijl het rapport al enkele maanden in het bezit was van het OM en Defensie.

Verder ben ik op het moment helemaal niet onder behandeling, dat gaat pas lopen na de rechtszaak. Dit omdat ik over mijn PTSS heen wil komen en niet over de rechtszaak wil praten en iedere paar weken een nieuwe psychiater wil krijgen waar ik het verhaal van begin af aan weer tegen kan vertellen zoals dat in het CMH (centraal militair hospitaal) gebeurde. Dus start ik na de rechtszaak bij een psychiater die niets met defensie te maken heeft.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.