Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Reactie ING op 'Uw hyptheek als melkkkoe'

14-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
reactie-ing-op-uw-hyptheek-als-melkkkoe
•    Om van de Europese Commissie goedkering te verkrijgen voor de ontvangen steun van de Nederlandse Staat, heeft ING in 2009 in nauw overleg met de Staat en de Europese Commissie een herstructureringsplan opgesteld met daarin onder meer een aantal gedragsmaatregelen. Als uitvloeisel hiervan geldt voor ING sinds november 2009 een verbod om prijsleider te zijn in de gehele EU voor een aantal producten, waaronder spaarrekeningen en hypotheken.

•    Deze beperking is niet op initiatief van ING in het pakket aan maatregelen opgenomen. ING is altijd een tegenstander geweest van een prijsleiderschapsverbod omdat het noch in het belang van de klanten, noch in het belang van ING is. ING heeft beroep aangetekend tegen het besluit van de Europese Commissie op ING´s herstructureringsplan. Het prijsleiderschapsverbod is een van de expliciet bestreden aspecten van het besluit. Aangezien procedures hierover nog lopen bij het Gerecht van de Europese Unie en het Hof van Justitie in Luxemburg kan ING niet verder op deze zaak ingaan.

•    Voor het moment van formele goedkeuring van maatregelen door de EC in november 2009, is er contact geweest tussen ING en de EC over een eventuele aanpassing van de oorspronkelijke opgelegde beperkingen, waarbij deze voor Nederland niet zouden gelden. In dat geval zouden echter veel zwaardere en voor ING onacceptabele beperkingen gaan gelden voor een aantal andere zeer belangrijke bedrijfsonderdelen van ING. Uiteindelijk zijn deze aanpassingen in de beperkingen niet doorgevoerd.

•    Overigens merkt ING op dat NMa het in haar sectorstudie naar de hypotheekmarkt uit mei 2011 ´niet aannemelijk´ noemt dat het verbod op prijsleiderschap voor ABN Amro, Aegon en ING een verklaring vormt voor de ontwikkeling van de marges. Voor ING specifiek geldt dat het ook voorafgaand aan het prijsleiderschapsverbod geen agressief prijsbeleid voerde.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.