Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Reactie Honig/Heinz

09-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
reactie-honigheinz
De reactie van HEINZ/Honig op vragen van ZEMBLA

Welke factoren spelen een rol bij het stellen van een THT?
Uitgangspunten zijn:

1. Voedselveiligheid. Een product moet moet veilig en conform alle kwaliteitsstandaarden geconsumeerd kunnen worden gedurende de hele THT.

2. Kwaliteit. Smaak, kleur, consistentie en nutritionele eigenschappen moeten onberispelijk zijn gedurende de gehele THT periode. De consument verwacht en verlangt dat van ons. Producten die niet aan de kwaliteitseisen van de consument voldoen worden niet gekocht of geconsumeerd. Deze zogenaamde “gouden standaard” wordt door producent én consument (getrainde smaakpanels) bepaald. Tot de THT datum dient het product conform alle kwaliteitsaspecten te worden gegarandeerd. Het is wel belangrijk dat de consument hierbij het bewaaradvies opvolgt. Tot de THT datum garanderen we alle kwaliteitsaspecten, na die datum nemen deze eigenschappen af.

Kan er niet iets bedacht worden waarmee de THT verlengd wordt?
Fabrikanten zijn in theorie in staat om de houdbaarheid te verlengen door middel van verhitting en/of verpakking. In een dergelijk geval wijkt het product echter af van de eerdergenoemde gouden standaard. De verwachte productkwaliteit is bepalend.

Waarom stellen producenten (waaronder Honig) geen harde doelen om verspilling (aan consumentenzijde) tegen te gaan? Bijvoorbeeld in het jaarverslag.
Primair ligt de beslissing om iets wel of niet te consumeren bij de consument. Voedselproducenten kunnen alleen garanderen dat het product binnen de THT voor de volle 100% aan de gouden standaard voldoet. Fabrikanten kunnen consumenten helpen door middel van een goed bewaaradvies en het aanbieden van verschillende verpakking en/of portiegroottes.

Waar ligt volgens ons het snijvlak tussen verspilling en veiligheid
Productveiligheid gaat boven alles, we nemen geen enkel risico. Dat is voor ons grensbepalend.

De “oude” vermicelli is nog prima te eten, waarom deze THT?
We kunnen niet reageren op deze specifieke test omdat we de testmethode en exacte uitslagen niet kennen. De THT van onze vermicelli is bepaald aan de hand van houdbaarheidsonderzoek waarbij de gouden standaard: smaak, kleur, consistentie en nutritionele eigenschappen bij bereiding en consumptie onberispelijk moeten zijn gedurende de gehele THT periode.

In zijn algemeenheid kan het kloppen dat er in deze productcategorie minder bacteriën aanwezig zijn op een ouder product dan een jonger product. Het is immers niet de bedoeling dat bacteriën gedurende de bewaartijd uitgroeien. Mits het product op voorgeschreven methode bewaard wordt, blijft het niveau gelijk of neemt het juist af. De waarneming van Zembla kan dus kloppen.

Vriendelijke groet,
H.J. Heinz B.V.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.