Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rasvereniging: Stop met fokken Mopshond

28-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
320 keer bekeken
  •  
Mopshond
De overheid heeft nieuwe criteria opgesteld voor hondenfokkerijen, het nieuwe beleid verbiedt om honden met te korte snuiten te blijven fokken. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft aangekondigd strenger te gaan controleren. Vereniging van fokkers van Mopshonden, Commedia, is per direct gestopt met het fokken van het deze soort.
Kortsnuitige honden, zoals de Engelse Bulldog en de Mopshond, zijn erg populair, mede hierdoor komen afwijkingen steeds vaker voor. De honden kunnen niet goed ademhalen, lijden aan andere chronische aandoeningen en kunnen niet natuurlijk geboren worden.
In 2010 maakte ZEMBLA ‘Het einde van de rashond’. De uitzending gaat over modetrends die bepalen hoe een hond eruit moet zien. Maar liefst veertig procent van alle rashonden die jaarlijks in Nederland in 2010 werden geboren, had één of meerdere erfelijke aandoeningen onder de leden. Dat was het gevolg van het fokken met een beperkt aantal fokdieren,  zo blijkt in de uitzending.
Stichting Dier&Recht hoopt dat meer rasverenigingen Commedia gaan volgen en stoppen met het fokken van Mopshonden.
Verbod op fokken al sinds 2014
Het fokken van kortsnuitige honden was eigenlijk sinds 2014 al verboden. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft nu aangekondigd dat de inspecteurs van de NVWA beginnen met concrete handhaving. 
Uit een rapport van de Universiteit Utrecht in opdracht van het Ministerie van LNV blijkt dat de snuit van een hond minimaal een derde van de kop moet zijn. Dit betekent dat de Mopshond niet meer gefokt kan worden zoals dat momenteel gebeurt. Commedia zegt er alles aan te doen om zich in het vervolg wel aan de wet te houden en gezonde honden te fokken.
De rasvereniging wacht daarom handhaving niet af en stopt per direct de fokkerij. Stichting Dier&Recht strijdt al jaren tegen het fokken van kortsnuitige honden en is blij met het besluit van Commedia. Hans Baaij, directeur van Dier&Recht: "We blijven de druk erop houden, ook bij andere rasverenigingen voor kortsnuiten, en dienen waar nodig handhavingsverzoeken in tegen fokkers die tegen de wet blijven fokken met honden met te korte snuiten."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.