Zembla

Rapport Jehovah's mag openbaar worden gemaakt zegt rechter

23-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
misbruik GOOGLE
Het wetenschappelijk onderzoeksrapport naar aangiften van seksueel misbruik binnen de Jehovah’s Getuigen Gemeenschap mag openbaar worden gemaakt. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdag beslist. Het rapport wordt naar verwachting donderdag nog gepubliceerd.

De Jehovah-gemeenschap probeerde via de rechter publicatie van het rapport van het kenniscentrum WODC van het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Universiteit Utrecht te voorkomen. Het zorgt volgens de Jehova's voor "onherstelbare schade" voor de gemeenschap met ruim 30.000 leden. Het rapport is volgens hen wetenschappelijk en feitelijk onjuist en bovendien lasterlijk.

Uit het onderzoek zou blijken dat het overgrote deel van de deelnemers ontevreden is over hoe de gemeenschap is omgegaan met de melding van seksueel misbruik. Het voelde voor hen niet als erkenning van hun leed. Zij voelden zich alleen staan.

Het rapport is opgesteld door onderzoekers van de Universiteit Utrecht in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid.  De onderzoekers hebben de omvang van misbruik binnen de 30.000 leden van de geloofsgemeenschap in kaart gebracht.

Flink aantal serieuze meldingen 
Het is opvallend dat Jehovah's Getuigen Nederland de publicatie probeerde tegen te houden. Vorig jaar riep het kerkgenootschap leden middels een brief nog op om mee te doen met het onderzoek. "Natuurlijk is deelname aan dit onderzoek een persoonlijke keus", schreef het bestuur toen. "Toch hopen we dat de Universiteit Utrecht hierdoor nauwkeurige en evenwichtige informatie zal ontvangen over de manier hoe onze organisatie reageert op misbruik."

Al kort na de start van het onderzoek hadden honderden mensen zich gemeld. Onderzoeksleider en hoogleraar Kees van den Bos sprak toen van ‘een flink aantal serieuze meldingen’ die het onderzoek leken te rechtvaardigen. Het onderzoek moet duidelijk maken in hoeverre de geslotenheid binnen de gemeenschap bijdraagt aan het wel of niet melden van misbruik. Ook is onderzocht hoe wordt omgegaan met mensen die wel melding doen van seksueel misbruik.  

Misbruik op weg naar het paradijs

Wereldwijd zijn Jehovah’s Getuigen in opspraak gekomen vanwege kindermisbruik. Ook in Nederland komen steeds meer verhalen naar buiten. De stichting Reclaimed Voices zegt van 300 gevallen van kindermisbruik in Nederland op de hoogte te zijn. Vorig jaar onderzocht Zembla in de uitzending ‘ Misbruik op weg naar het Paradijs ’ hoe het kerkgenootschap het misbruik toedekte, en hoe slachtoffers werden verguisd.

Jehovah's Getuigen Nederland liet in een reactie aan Zembla weten op dit moment niet inhoudelijk te willen reageren op de vraag waarom er een kort geding is aangespannen tegen de Universiteit Utrecht.    
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.