Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Randstad moet door krimp geplaagde platteland redden

15-05-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
randstad-moet-door-krimp-geplaagde-platteland-redden
Minister Van der Laan vindt dat rijke gemeenten in de Randstad leeglopende regio's financieel overeind moeten houden. Dat zegt hij in Trouw .

Hij zegt in het dagblad geschrokken te zijn van de gevolgen van bevolkingskrimp op het platteland. Jonge mensen trekken naar rijkere regio's op zoek naar werk en woningen.

In ' De slag om Ganzedijk ' liet ZEMBLA de strijd zien van inwoners van dit dorp tegen de slopershamer. Bestuurders van de gemeente Reiderland vonden dat het gehucht moest verdwijnen, omdat de mensen er wegtrokken en het dorp verpauperde. Maar de Ganzedijkers pikten dat niet, organiseerden zich en kwamen in verzet. Uiteindelijk bleef hun Ganzedijk behouden.

Volgende maand wil Van der Laan met zijn collega van Ter Horst een landelijke 'krimptop' houden. Volgens de minister zal de helft van alle gemeenten worden getroffen door bevolkingskrimp "met grote gevolgen voor de kwaliteit van de leefbaarheid".

Het platteland biedt volgens Van der Laan veel kansen voor toerisme en recreatie, ouderen kunnen er gaan worden. Maar dan moeten de armere delen wel worden geholpen door rijkere gemeenten, die bijvoorbeeld moeten meebetalen aan voorzieningen op het platteland.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.