Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Racistische uitingen in appjes van Baudet en andere FVD'ers'

09-02-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1349 keer bekeken
  •  
Thierry Baudet interview

In WhatsApp-groepen van Forum voor Democratie gaan tal van racistische berichten rond, meldt EW (voorheen Elsevier), dat screenshots heeft gezien. Dit keer gaat het niet, zoals bij de eerdere ophef, om appgroepen van de jeugdtak van de partij, maar om groepen waarin kopstukken, inclusief partijleider Thierry Baudet, actief zijn.

In de groepen gaat het volgens EW onder meer over het verschil in IQ tussen witte mensen, "African Americans" en "Hispanics". Baudet zegt daarover: "100 is het GEMIDDELDE. Dus blank 110, hispanic 90, african 75 oid." Statenlid Andreas Bakir, nummer 17 op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, zegt: "Ik haat negers niet ze hoeven niet allemaal dood ofzo. Ik heb wel een voorkeur of mag dat ook niet meer? Ik heb geen last van de negers in Afrika als ze maar daar blijven."

Meer appverkeer
De meeste appjes waaruit EW citeert zijn in de zomer van 2020 gestuurd. Eind vorig jaar viel FVD bijna uit elkaar wegens berichten over antisemitische berichten in appgroepen van de jongerentak JFVD. Veel toenmalige FVD-prominenten vonden dat Baudet daar veel te weinig tegen deed. Daarop volgde een leegloop, waarna voormalige vertrouwelingen van FVD zelf een partij oprichtten.

Baudet vraagt in de groep ook "Wil jij dat je zus met een neger thuiskomt?", waarop nummer zes op de lijst, Gideon van Meijeren, antwoordt: "Hell no". Van Meijeren oppert ook dat "de mens van nature racistisch" is. Volgens Bakir zijn vooral Turken en Marokkanen racistisch. "De negers lachen ons uit en zijn van mening dat de blanke man een mietje is en dat zij superieur zijn", voegt hij daaraan toe.

'Homo 'als scheldwoord
In de WhatsApp-groepen wordt ook gescholden met het woord 'homo', schrijft EW. Baudet redeneert in een bericht dat de openstelling van het "normale, heteroseksuele huwelijk" aan stellen van het gelijke geslacht er uiteindelijk toe leidt "dat vrouwen hun eigen achternaam houden, kinderen mogen 'kiezen' en mensen uiteindelijk überhaupt niet meer trouwen.

In een video op het YouTube-kanaal van FVD reageerde Baudet eerder op dinsdag al, nadat EW hem om een reactie had gevraagd. Hij spreekt in de video van "al dan niet vervalste screenshots". Hij zegt verder: "Ik ga er niet eens meer op in, ook toen onze vorige penningmeester met allerlei aantijgingen kwam waaruit dan zou blijken dat ik gefinancierd wordt door de Russen. Totale kolder ook weer. Ik heb toen al gezegd, ik ga hier niet meer op in, ik doe hier niet meer aan mee, deze gekkigheid, deze stupide heksenjacht. Dit zijn echt de technieken van een totalitair regime. Dit moet stoppen. Ik ga er ook niks meer over zeggen."

Appjes over Russische connecties
Baudet doelt op de uitzending die Zembla In april maakte over Baudet en de banden met Rusland. Daarin bleek dat Baudet in de aanloop van het Oekraïnereferendum nauw samenwerkte met een aan het Kremlin gelieerde Rus. In appberichten verwees Baudet naar betalingen van de man, die hij omschrijft als ‘een Rus die werkt voor Poetin.’ In een interview met Zembla verklaarde Baudet dat deze berichten ironisch bedoeld waren.

Kijk het interview van Zembla met Baudet hierover terug:

Baudet spreekt van 'grapjes' in privécontext
Baudet spreekt van een heksenjacht en zegt weer dat er misschien "in privécontext ooit een grapje is gemaakt, ooit een opmerking". "En ik zou willen zeggen: wie heeft dat niet. Iedereen maakt weleens een opmerking thuis. Je kunt niet op die manier mensen afrekenen."

Bron: ANP/Elsevier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.