Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Rabobank in gesprek met belastingdienst

23-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
libor-boete-niet-van-belasting-aftrekken


De Rabobank zou de miljoenenboete die de bank kreeg in de zogeheten Liborzaak niet van de belasting moeten aftrekken. Die oproep doet Bart Jan Krouwel, voormalig directeur Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) bij Rabobank, in de uitzending van donderdagavond.


'Zou het niet fantastisch zijn als gebaar van de leiding van de Rabobank in het kader van je reputatie, dat je zegt: ook al is de Liborboete deels fiscaal aftrekbaar, ik doe dat toch niet'', zegt Krouwel.' Want als ze van die fiscale aftrekmogelijkheid gebruik maken betekent dat de Nederlandse belastingbetaler als het ware ook mee gaat betalen voor die boete.''

Rabobank betaalde in oktober een boete van in totaal 774 miljoen euro aan toezichthouders in buiten- en binnenland om de zaak, die draait om het manipuleren van een belangrijk rentetarief, te schikken.

De Rabobank reageert:
“In Nederland heeft Rabobank inmiddels het bedrag van 70 miljoen euro aan het OM voldaan als onderdeel van de Liborschikkingen. Dit bedrag is fiscaal niet aftrekbaar en vloeit dus netto in de Nederlandse staatskas. Aan buitenlandse autoriteiten dient Rabobank ruim 700 miljoen euro te betalen. Het is op dit moment nog niet duidelijk of en in welke mate dit eventueel aftrekbaar is voor de Nederlandse vennootschapsbelasting. Hierover zijn we in gesprek met de Belastingdienst, waarbij we hebben te maken met de schikkingsvoorwaarden en regelingen van autoriteiten uit diverse landen die van toepassing kunnen zijn.”

Tweede Kamer
In de Tweede Kamer werden vorig jaar al vragen gesteld over de mogelijkheid dat de belastingbetaler deels opdraait voor de boete van Rabobank. De fiscale aftrekbaarheid zou de schatkist 46 miljoen euro kosten. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën zei daarop dat hij af wil van de bestaande situatie. Weekers ging overigens niet concreet op de Rabobank in. De bewindsman zei zijn plan komende tijd te gaan uitwerken.

(ANP/ZEMBLA)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.