Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Raad van Europa: NL moet illegalen opvangen

10-11-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
raad-van-europa-nl-moet-illegalen-opvangen
De Nederlandse overheid moet ook uitgeprocedeerde asielzoekers en ongedocumenteerde migranten opvangen. Die uitspraak deed de Raad van Europa maandag in het definitieve oordeel van het Comité voor Sociale Rechten, nadat de Protestantse Kerk een aanklacht tegen de Nederlandse Staat had gedaan.
Schending basisrechten
Nederland schendt volgens het comité enkele basisrechten van illegalen, zoals het aanbieden van voedsel, kleding en onderdak. Zaken waar iedere burger recht op heeft. Nu is het zo dat uitgeprocedeerde asielzoekers op straat belanden als ze niet terugkeren naar hun land van afkomst. Vaak worden ze opgevangen door maatschappelijke organisaties en kerken. Een voorbeeld daarvan is de Vluchtgarage in Amsterdam.
De Protestantse Kerk diende via de Conferentie van Europese Kerken in 2013 een klacht in. De Kerk vindt het inhumaan dat deze vluchtelingen zonder bed, bad en brood op straat leven.

Zwaar wegend
Het kabinet kan de uitspraak naast zich neerleggen, maar bij een eerdere klacht die door Defence for Children was ingediend, is gebleken dat rechters een uitspraak van het Europees comité zwaar laten wegen. Kinderen die hier niet mogen verblijven, worden sindsdien niet meer op straat gezet. 

Update:
VluchtelingenWerk Nederland: ' Een terechte uitspraak. Het is belangrijk dat deze mensen onderdak krijgen. Vanuit een kartonnen doos ben je alleen maar bezig met overleven. Nadenken over je toekomst; of die nu hier is of in het land van herkomst, doe je niet vanaf de straat. VluchtelingenWerk vindt dat gemeenten onderdak moeten kunnen bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers die zich om allerlei redenen nog in Nederland bevinden. '

Teeven wacht af
Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) wacht af wat het Europese Comité van Ministers vindt van de uitspraak over 'bed, bad en brood' voor met name vreemdelingen. Dat liet een woordvoerster maandagochtend weten. Dan is het pas helemaal definitief.
Gevoelig in de coalitie
De kwestie ligt gevoelig in de coalitie van VVD en PvdA. Teeven (VVD) riep eerder, bij een voorlopige uitspraak over de zaak, dat Nederland niet in de houding zou springen en meteen iedereen zou voeden. Maar de PvdA wil een ruimhartiger beleid.
Met het wachten op het comité lijkt er dus nog even ruimte om naar een oplossing te zoeken.
Tweede Kamerlid voor de PvdA Attje Kuiken zei maandag te begrijpen dat de staatssecretaris nog even wacht: ' Nederland moet voorkomen dat mensen op straat belanden, en uitgeprocedeerde vreemdelingen moeten uiteindelijk terugkeren naar het land van herkomst. Dat hoort volgens de PvdA bij een humaan en rechtvaardig asielbeleid. Het Europees Comité voor de Sociale Rechten heeft nu een belangrijke uitspraak gedaan over het recht op onderdak in noodsituaties. Binnen een paar maanden volgt de definitieve aanbeveling die voortvloeit uit deze uitspraak. Ik begrijp dat de staatssecretaris hier niet op vooruit kan lopen en die aanbeveling afwacht.'

Linda Voortman van GroenLinks twitterde echter: ' Met winter voor de deur zou het inhumaan zijn als PvdA uitstel van Teeven slikt .'
Malik Azmani van de VVD vindt ook dat moet worden gewacht, maar benadrukte nog wel het VVD-standpunt: ' De VVD vindt het een verkeerd signaal om mensen die bewust hun vertrek frustreren, te belonen. '
Het CDA stelde eerder al dat ' als een asielverzoek eenmaal door de overheid en de rechter is afgewezen, dat niet zonder gevolgen kan blijven. Het draagvlak voor ons asielbeleid en het rechtsgevoel worden ondermijnd als vreemdelingen deze oordelen negeren en zelf gaan bepalen of zij blijven of vertrekken '. De partij wil verder niet dat de zaken worden afgewenteld op de gemeenten, zo liet ze zondag al weten.
(ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.