Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Q-koorts update

04-05-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
chronische-q-koorts-zal-toenemen
Campagne
Met illustraties van onder meer zwermen Q-koortsbacteriën waarschuwt de GGD Hart voor Brabant voor de risico's om de infectieziekte in de open lucht op te lopen.

Op de illustraties wordt nadrukkelijk het verband gelegd tussen geitenstallen, fietsen in de open lucht en Q-koorts, zo meldt Brabants Dagblad.

"Het seizoen waarin zich als gevolg van de Q-koorts de meeste klachten ontwikkelen is aangebroken. Daar willen we de mensen op attent maken, met het advies tijdig naar de huisarts te gaan. De illustraties moeten duidelijk maken dat je Q-koorts in de open lucht kunt oplopen door in te ademen", aldus Anouk de Vaan van de GGD.

Sterfgevallen
Het aantal sterfgevallen aan Q-koorts is in 2010 opgelopen tot 4. Het aantal meldingen van Q-koorts bedraagt nu 274. Hiervan hadden 160 patiënten hun eerste ziektedag in 2010.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Van 88 patiënten is bekend dat zij in 2009 ziek zijn geworden, 6 patiënten maakten hun eerste ziektedag in de jaren daarvoor door. Van de overige 20 meldingen is nog geen eerste ziektedag bekend.

Maatregelen
Minister Verburg van Landbouw beslist eind deze maand of de maatregelen tegen de Q-koorts worden versoepeld. "Prematuur en onverantwoord", reageren microbiologen Kees Verduin en Marjolein Wegdam van de Stichting Pamm.

Dit jaar zijn al 4 mensen overleden. Het totaal komt daarmee op 11 dodelijke slachtoffers sinds de eerste uitbraak in 2007. "De ernst van de ziekte kan nog onmogelijk onderschat worden", aldus Verduin en Wegdam.

"De minister gedraagt zich als vakbondsleidster van de boeren. Het is bizar hoe het belang van de veesector steeds weer prevaleert boven het belang van de volksgezondheid. We weten wat we moeten doen maar we doen het niet. Ik verbaas me daar steeds opnieuw over."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.