Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Q-koorts komt ook bij andere dieren voor

04-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nederland-telde-veel-meer-q-koortsslachtoffers
Vandaag werd bekend dat de Q-koorts waarschijnlijk ook voorkomt bij reeën, wilde zwijnen, edelherten en damherten in de vrije natuur. GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi wil dat het kabinet tekst en uitleg geeft en zo snel mogelijk met passende maatregelen komt.

Dibi: Eerst de geiten, toen de schapen en nu ook wilde dieren. Wat is het volgende dier? Het kabinet loopt voortdurend achter de feiten aan. In andere Europese landen is al onderzoek gedaan naar Q-koorts onder wilde dieren. In Nederland beginnen we daar nu pas mee. Uit onderzoek in andere Europese landen blijkt dat tot wel 30% van de wilde dieren besmet is met de Q-koorts bacterie.

Dibi vraagt om een brief van het kabinet, waarin wordt uitgelegd waarom Nederland niet eerder onderzoek heeft gedaan. Ook verwacht hij dat het kabinet zo snel mogelijk een brede voorlichtingscampagne start, waarin wordt uitgelegd hoe mensen zichzelf tegen de Q-koorts kunnen beschermen en wat de symptomen van de ziekte zijn.Goede voorlichting is essentieel. Wie in de natuur wil gaan wandelen of in het landelijk gebied gaat fietsen moet weten hoe je jezelf tegen de Q-koorts kunt beschermen, aldus Dibi.

Dibi vraagt ook aan het kabinet wat er wordt gedaan om huisartsen goed voor te lichten over de Q-koorts. Als iemand de ziekte heeft en naar de huisarts gaat, dan is het ook belangrijk dat die de juiste diagnose stelt.Ik hoor nog te vaak de klacht dat huisartsen de symptomen van Q-koorts niet herkennen. Mensen worden soms met een paracetamolletje naar huis gestuurd, aldus Dibi.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.