Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Q-koorts eist dit jaar nog meer slachtoffers

16-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nederland-telde-veel-meer-q-koortsslachtoffers
De kans is groot dat er dit jaar nóg meer Q-koorts-patiënten zullen komen dan vorig jaar. Dat blijkt uit een interne nieuwsbrief van het RIVM, die in het bezit is van de NOS.
Op 10 maart waren er al 225 nieuwe Q-koorts patiënten gemeld. Vorig jaar op dezelfde dag waren er 11 patiënten geturfd.

Die enorme stijging is deels te verklaren uit de veel grotere bekendheid van de ziekte. Mensen vragen nu zelf om een Q-koortstest en ook huisartsen denken er eerder aan.

Meer redenen
Maar dat verklaart volgens de onderzoekers niet de verveelvoudiging van het aantal patiënten. In 2009 liep het aantal patiënten uiteindelijk op tot 2300. In 2008 waren het er ruim 1000 en in 2007 ongeveer 190.

Tweeënhalf jaar geleden brak er Q-koorts uit in het Noord-Brabantse Herpen: 170 mensen werden ziek. Nooit eerder, nergens ter wereld, had de ziekte zich in deze omvang vertoond.

Tot dan kwamen er voor zover bekend jaarlijks hooguit tien gevallen voor. De epidemie beperkte zich aanvankelijk tot de provincie Noord-Brabant, maar heeft zich intussen als een olievlek over het land verspreid. Alleen in het westen van het land is de Q-koorts nog niet geconstateerd.

>> lees het hele artikel hier
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.