Zembla

PvdA: SNS niet zomaar privatiseren

  •  
30-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sns-klein-geworden-door-groot-te-doen
Staatsbank SNS moet niet zomaar verkocht worden op de beurs. De PvdA is daarop tegen, zei PvdA-Kamerlid Henk Nijboer woensdag tijdens de Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer.
SNS Reaal werd in februari 2013 gered van de ondergang door minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, die de bank nationaliseerde voor 3,7 miljard euro. Het concern werd daarna opgesplitst en de verzekeringspoot Reaal is inmiddels voor 1 euro verkocht aan de Chinese verzekeraar Anbang.
SNS is nu een nutsbank, en dat willen we graag zo houden, zei Nijboer in het debat. Het automatisme dat SNS teruggaat naar de markt, wat wel de inzet is van het kabinet, wil hij doorbreken. SNS zou wat de PvdA betreft in handen van de Staat kunnen blijven, of verkocht kunnen worden aan langetermijnbeleggers als pensioenbeheerders.

Oppositiepartijen uitten in het debat vooral kritiek op de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Die begroting zou een gatenkaas zijn. De oppositie wil dat het kabinet meer geld vrijmaakt voor veiligheid om bijvoorbeeld de bezuinigingen op het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut op te kunnen vangen.
Het CDA eist dat het kabinet de plannen voor een nieuwe vermogensrendementsheffing uit het Belastingplan voor volgend jaar haalt. Het CDA wil het Belastingplan en de 5 miljard euro aan lastenverlichting wel steunen, maar vindt het voorstel voor de nieuwe rendementsheffing onvoldoende. (anp)
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.