Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Publiekscampagne vechtscheidingen

10-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ouderschapsplan-leidt-tot-meer-vechtscheidingen
Deze week startte een publiekscampagne met het doel omstanders van vechtscheidingen tot actie te stimuleren. Een op de vijf echtscheidingen loopt uit op een 'vechtscheiding'. Kinderen zijn hier altijd de dupe van, ouders hebben dat vaak niet in de gaten. De campagne, onderdeel van de rijksoverheidcampagne ‘Een veilig thuis. Daar maak je je toch sterk voor?’, omvat spotjes op radio en tv, een website (Vechtscheidingen.nl) en artikelen.
Handreiking
De campagne richt zich op omstanders en wat zij kunnen doen. De handreiking gaat in op diverse aspecten, zoals hoe omstanders het gesprek met de ouders in een vechtscheiding kunnen aangaan en hoe zij het kind kunnen ondersteunen. De handreiking bevat omschrijvingen van diverse situaties en mogelijke adviezen per situatie.
Cijfers
Aantal (v)echtscheidingen in Nederland In Nederland treden ieder jaar ongeveer 80.000 mensen in het huwelijk en gaan gemiddeld 33.000 stellen scheiden. Dat is meer dan 40 procent. Van de 33.000 stellen die scheiden, hebben 20.000 stellen minderjarige kinderen. Jaarlijks krijgen 55.000 kinderen te maken met de scheiding van hun ouders. Veel scheidingen verlopen redelijk goed en de ouders zijn na hun scheiding in staat om hun kinderen op te voeden in een veilige en evenwichtige gezinssituatie. Naar schatting verloopt 20 procent van de scheidingen problematisch. Jaarlijks krijgen circa 3.500 kinderen ernstig last van de scheiding van hun ouders. In totaal zijn er in Nederland 16.000 minderjarige kinderen die ernstig lijden onder de vechtscheiding van hun ouders (kinderombudsman).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.