Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

PTSS in meer dan helft van gevallen jarenlang probleem

14-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
301 keer bekeken
  •  
ptss-in-meer-dan-helft-van-gevallen-jarenlang-probleem
Meer dan de helft van de mensen die leidt aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS), heeft hier meerdere jaren last van. Dit blijkt uit een grootschalig meta-analyse van wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Tilburg en de University of London. De resultaten zijn deze maand gepubliceerd in Clinical Psychology Review, meldt de UvA.

Voor het onderzoek bekeken de wetenschappers 42 studies waarbij individuen met PTSS voor langere tijd (van 10 tot 204 maanden) werden geobserveerd. In totaal ging het om studies met 81.462 deelnemers.

56 procent heeft langer last
Met onze analyse laten we zien dat PTSS bij slechts 44 procent van de deelnemers  na gemiddeld 40 maanden afnam. Dit betekent dat 56 procent van hen lange tijd, ten minste 40 maanden, nog last heeft van PTSS. Wij vinden het zeer belangrijk om PTSS-patiënten de geschikte psychische ondersteuning te bieden om hun lijden te verminderen ,’ vertelt UvA-onderzoeker Nexhmedin Morina.

PTSS kan zich ontwikkelen na een traumatische gebeurtenis zoals een ongeluk, seksueel misbruik of een oorlogservaring. In Europa kampt ongeveer 2 % van de bevolking met de angststoornis. In regio’s waar de bevolking blootgesteld is aan een traumatische gebeurtenis zoals een natuurramp of oorlog is de prevalentie veel hoger. Op dit moment krijgt de meerderheid van mensen die lijden aan PTSS geen geestelijke ondersteuning.

In de ZEMBLA uitzending 'Waakzaam, dienstbaar en getraumatisseerd' vertelt Professor Gersons hoe PTSS ontstaat:
Dienstbaar waakzaam en getraumatiseerd
Jaarlijks krijgen honderden politieagenten te horen dat ze aan een posttraumatische stress stoornis (PTSS) lijden.  Ze krijgen hevige flashbacks en beleven de traumatische gebeurtenissen telkens opnieuw. Dat maakt ze angstig en depressief, maar ook heel prikkelbaar. Agenten slikken medicijnen om hun werk te kunnen doen of belanden in de ziektewet. Sinds vorig jaar is PTSS bij de politie een erkende beroepsziekte. Maar wat houdt die erkenning in de praktijk in? ZEMBLA onderzoekt hoe de Nationale Politie omgaat met haar getraumatiseerde werknemers.

( Uva /ZEMBLA)
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.